La construcció del nou palau de justícia és una reivindicació que Martorell arrossega de fa anys, i que va estar a punt de desencallar-se el 2006. En aquell moment, l'Ajuntament i la Generalitat van arribar a un acord per construir els nous jutjats en uns terrenys entre les avingudes Pau Claris i Montserrat, però l'operació va quedar fallida perquè l'Agència Catalana de l'Aigua va advertir que el solar era inundable.

Des d'aleshores, l'Ajuntament ha persistit a demanar un nou espai. Tretze anys després, confia a resoldre, a la fi, un «punt negre» de la ciutat, tal com destava l'alcalde, Xavier Fonollosa. «Els astres s'han alineat», va celebrar Fonollosa, en relació amb l'acord entre FGC -propietari inicial dels terrenys-, el departament de Justícia -executor de les obres- i l'Ajuntament, mentre que garantia que que aquest mes de gener el ple municipal resoldrà l'últim tràmit urbanístic necessari per iniciar la construcció.

En aquesta línia, Capella va assegurar que les actuals dependències «no tenen les condicions que haurien de reunir», tenint en compte que estan disgregades a la planta baixa de diversos edificis plurifamiliars, en espais reduïts i amb deficiències estructurals. Capella va garantir que el nou edifici oferirà un espai més ampli, i va assegurart que permetrà acollir tots els serveis i ho farà d'una forma «més segura».

Al seu torn, el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font, va aplaudir l'entesa per cedir els terrenys i va voler posar en valor «la intermodalitat» que tindrà el nou edifici judicial, situat just al costat de l'estació Martorell Central, tot augurant que la coincidència de serveis farà incrementar els usuaris d'FGC.

135.000 habitants

El partit judicial de Martorell atén 135.000 habitants de diferents municipis del Baix Llobregat i l'Anoia, i té set jutjats de primera instància i instrucció. La plantilla la formen 86 persones, entre jutges, deganat, fiscalia i metges forenses. Justícia ha remarcat que la construcció del nou edifici no comportarà, a curt termini, cap increment de personal. En el futur, sí que es preveu el desplegament de l'Oficina Judicial.

D'altra banda, davant la negativa dels jutges d'instrucció de Barcelona d'acceptar la posada en marxa del segon jutjat de guàrdia de delictes lleus per falta de funcionaris, Capella va recordar que la competència de jutges és del ministeri. La part laboral de la Generalitat, en principi, segons la consellera, estaria coberta.

Pel que fa al relleu a la direcció del centre penitenciari Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires), la consellera va defensar Josep Font, que va dimitir després d'haver rebut amenaces. «Cada persona té els propis límits que està disposat a suportar, però això no vol dir que al departament no compartim les polítiques que va desplegar» com a director del centre penitenciari, va afirmar Capella.