24 de gener de 2019
24.01.2019

Igualada presenta un cicle sobre la caiguda de la ciutat durant la guerra

L'escriptor Antoni Dalmau, ànima de la commemoració, diu que ja és hora de trencar els silencis

23.01.2019 | 23:57
L'escriptor Antoni Dalmau, al centre, en la presentació de la commemoració del final de la guerra

L'entrada de les tropes franquistes el 22 de gener del 1939 va significar la fi de la guerra civil a Igualada. 80 anys després Igualada ha organitzat un cicle de conferències i activitats que han d'ajudar a desteixir el silenci mantingut per la societat local sobre un conflicte i posterior repressió.

En paraules d'Antoni Dalmau, la guerra civil «va ser una calamitat. Va causar prop de 400 morts, entre assassinats i morts al front. Si hi sumem els processats, prop de 900 persones van ser víctimes de la guerra civil. Sobre una ciutat de 15.000 habitants, totes les cases van quedar directament afectades» pel conflicte. Ahir es van presentar a l'ajuntament els actes commemoratius del bombardeig com una lluita contra el silenci.

Segons Dalmau, algunes ciutats fa 25 anys que han començat a parlar del passat, mentre que Igualada tot just s'han publicat 3 llibres: Revolució i guerra civil a Igualada (1936-1939), de Miquel Térmens, Viure en temps de guerra. Igualada: 1936-1939, dirigit per Jordi Enrich, La Guerra Civil i el primer franquisme a l'Anoia. Els protagonistes, del mateix Dalmau, i el monogràfic sobre el conflicte armat, el núm 39 de la Revista d'Igualada.

L'advocat i escriptor també ha assenyalat que el municipi no té encara tancades les llistes oficials de morts pels bombardejos, els deportats als camps de concentració alemanys, exiliats provinents d'Igualada o quins dels desapareguts durant el conflicte van ser víctimes mortals o van aconseguir sobreviure d'alguna manera. En paral·lel a aquests treballs de recompte, «tot just comencen a sortir alguns treballs d'alumnes de batxillerat que recullen les memòries singulars dels seus avis i àvies», ha assenyalat Dalmau. El cicle posarà sobre la taula alguns d'aquests capítols amb informació actualitzada i es parlarà dels treballs que encara ara es porten a terme en relació amb dades oficials per recollir.

El cicle proposa 3 conferències per tractar de prop el drama humà durant la guerra i la postguerra, els extrems ideològics que van encendre la metxa del conflicte armat, el cas recent de l'exhumació d'un republicà caigut al front i que es troba encara enterrat al Valle de los Caídos i s'acompanyarà de 2 exposicions fotogràfiques amb mostres documentals, un film i una representació teatral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades