El canvi de model festiu d'Es-parreguera es prepara per internacionalitzar la Passió amb l'organització de FiraPassió. La mostra tindrà lloc el darrer cap de setmana de la festa major d'hivern, a mitjan febrer. Es tracta de dos models diferents d'activitats d'oci, lleure, cultura, identitat i molta Passió que busquen sumar i oferir durant el mes de febrer dos grans esdeveniments en comptes de l'habitual fira comercial i medieval inscrita dins de la festa en honor de santa Eulàlia.

La gran novetat d'enguany és la primera edició d'una fira d'àmbit internacional que estarà dedicada exclusivament a la Passió i a les entitats i pobles que la representen per tota Europa. FiraPassió prendrà el lloc de l'anterior Fira Medieval per situar-se en les dates prèvies a la celebració de les representacions de la Passió com a dates clau de promoció cultural i territorial i alhora, neix de la implicació d'Esparreguera Comerç amb «la Passió al carrer» de l'any passat, en paraules de Vicente Calabuig, president d'Esparreguera Comerç.

A partir de la Passió d'Esparreguera i el treball conjunt amb les altres 7 poblacions que formen part de la Federació Catalana de Passions (FCP) -Cervera, la Cava, Llinars del Vallès, Olesa de Montserrat, Ulldecona i Vilalba dels Arcs-, la iniciativa ha canalitzat la seva promoció a través d'EuroPassion, ens que aixopluga 84 passions de 16 països diferents dins de la Unió Europea, entre aquestes, les de la FCP. El vincle internacional ha suposat que a banda de la presència de les diferents passions de la federació durant aquesta primera edició, amb punts de venda d'entrades i algunes participacions, com la representació del «Davallament» per part de la Passió d'Ulldecona, l'organització hagi convidat els principals responsables de les Passions de Bad Soden-Salmünster (Alemanya) i Mettmach (Àustria). El nombre final de convidats és encara indeterminat si bé, a manca de més oferta d'allotjament -Esparreguera té ara una pensió on pernoctar-, part dels assistents s'allotjaran en cases particulars, segons ha comentat Manel Roca, representant de la Passió.

Per a Roca, «més que un fet religiós o teatral, la Passió és un fet social» que implica i interpel·la tot el poble d'Esparreguera pel vincle estès de la celebració de l'obra i les persones i entitats que d'una o altra manera n'han format part al llarg d'aquests 50 anys de representacions.

La projecció de FiraPassió preveu ser la seu de l'Assemblea General de l'Europassion l'any 2022, any en què coincidirà amb els 500 anys de Camí Ignasià.