Òmnium va presentar a l'Anoia dijous a la nit la campanya «Judici a la Democràcia», per fer front al discurs dels propers mesos contra l'actuació de la justícia espanyola, de la part acusadora i dels partits nacionalistes en contra dels polítics jutjats i de l'independentisme. «Jo acuso», l'audiovisual que dóna impuls a la campanya, concentra l'argumentari per «trencar els silencis i el relat mediàtic de l'IBEX35», un dels objectius de la campanya, segons Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium (la presidència l'ostenta Jordi Cuixart, empresonat). Davant d'unes 150 persones, al teatre de l'Ateneu, Mauri va lamentar que el Tribunal Suprem hagi revocat gran part dels testimonis presentats per Jordi Cuixart.

En declaracions als mitjans, Mauri va anunciar més que es faran 1000 actes arreu del país, amb «judicis populars per denunciar la vulneració de drets, maratons informatives, encartellades, bustiades, una campanya de comunicació per tota Europa o la impressió d'un diari, juntament amb mobilitzacions per tot el país», segons ha comentat. La campanya es presenta a les més de 50 seus territorials d'Òmnium, entitat que «actualment té més de 135.000 socis i és l'entitat amb finalitats culturals més gran d'Europa». Mauri ha elogiat també la tasca feta per Òmnium Anoia, seu territorial que ha crescut fins assolir els més de 2.300 socis.

En declaracions a Regió7, Mauri ha comentat que «les properes mobilitzacions unitàries amb entitats sobiranistes, socials, veïnals d'arreu del país són per mantenir l'esperit del 3 d'octubre i demostrar que quan es posa en risc les llibertats, els drets fonamentals i els valors de la democràcia, aquest país respon de forma unitària». I sobre la reacció del PP i Ciutadans a l'anunci d'una figura de relator en la mesa de partits catalans i govern de l'estat ha valorat que «porten mesos denunciat una fractura social dins la societat catalana quan s'ha demostrat amb aquesta reacció que qui té una profunda divisió és la societat espanyola. Una fractura que ens preocupa moltíssim, perquè ve provocada per l'extrema dreta i, alhora, el PP i Ciutadans s'hi abonen". I assegura que "és molt perillós, ara que a Madrid [el govern del PSOE] s'ha posat l'opció del diàleg sobre la taula, tot ha saltat pels aires amb els fantasmes de l'extrema dreta". "A Catalunya hi ha un gran consens a favor del diàleg i de trobar solucions polítiques i estem convençuts que hi ha una Espanya diferent i és a la que apel·lem per la mobilització a Madrid el 16 de març", conclou.

Òmnium Anoia és una de les associacions que més ha crescut en els darrers anys, on ha passat de 928 socis el 2015 fins els actuals 2300. Abans de la presentació de la campanya ha tingut lloc l'assemblea territorial, on s'ha renovat la junta de l'entitat i on Joan Requesens, el president sortint, ha estat rellevat per Pere Joan Pinós. L'increment de socis situa Òmnium Anoia com a una de les entitats més importants de la comarca i segons Mauri, ens trobem davant d'un creixement «que veiem repeteix al llarg del país».

Finalment ha elogiat la tasca del grup iguladí del moviment Música per la llibertat, col·lectiu que dia rere dia canta en record als presos polítics. Mauri va assistir a la cantada de dijous al vespre, mentre transcorria l'assemblea d'Òmnium Anoia. També va agrair la feina de Gent gran per la República, col·lectiu de voluntaris que han estat els encarregats de preparar l'escenari de l'Ateneu Igualadí, on va transcorre una conversa amb la periodista i vicepresidenta tercera d'Omnium, la igualadina Marina Llansana.