12 de febrer de 2019
12.02.2019

Olesa vol potenciar l'esperit social de la plaça de les Fonts

Reordena els elements de mobiliari urbà d'un espai cèntric al nucli antic

11.02.2019 | 22:59
Les obres de remocelació de la plaça de les Fonts d´Olesa

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat impulsa la reordenació del mobiliari urbà i arbrat de la plaça de les Fonts, un dels llocs emblemàtics del nucli històric. El consistori olesà està realitzant en diferents punts obres que inclouen també el trasllat d'alguns arbres i arbustos fins a noves localitzacions. L'Ajuntament ha aclarit que, «en cap cas, aquestes espècies vegetals han mort, sinó que s'ha decidit trasplantar-les en espais més adequats».

L'Ajuntament ha engegat una actuació que té com a objectiu potenciar la plaça de les Fonts, al nucli antic, com a punt de trobada de la ciutadania. Ha reordenat el mobiliari urbà i l'arbrat d'aquest espai tan emblemàtic. El regidor d'Obres i Edificació, Miquel Riera, ha remarcat que les obres van encaminades a «fer que la plaça sigui més amable per al vianant». L'actuació té un cost de 35.000 euros, la majoria dels quals provenen de fons propis de l'Ajuntament d'Olesa.

Riera ha afegit que l'any 2016 es va posar damunt la taula la necessitat de posar fi a l'estructura de «tancat o corral» que tenia la plaça de les Fonts, amb jardineres, bancs i papereres que dibuixaven un quadrat central de la plaça i que dificultava la mobilitat dels vianants. El febrer del 2017, i després de fer un estudi de la mobilitat a la zona, l'equip de govern va iniciar xerrades amb associacions i partits polítics per recollir opinions sobre què calia fer-hi, en un moment en què ja es discutia als plens municipals de quina manera s'hauria d'implantar l'illa de vianants del nucli antic -que funcionarà amb un sistema de càmeres que regularà l'accés de vehicles al nucli antic de la vila.

Pensant precisament en la implantació d'aquest altre projecte, l'equip de govern va veure clar que calia fer canvis a la plaça per «potenciar el seu ús com a centre de trobada de la ciutadania».

Per a Riera, fins avui, el mobiliari de la plaça de les Fonts no presentava una disposició que facilités la convivència de la ciutadania amb l'espai urbà, sinó que creava un tancat central i de separació amb l'espai reservat a la circulació de vehicles.

Durant la xerrada celebrada el mes de febrer del 2017 es van presentar a la ciutadania dues propostes enfocades a «fer la plaça més oberta, a aconseguir que semblés més gran i, sobretot, més útil a la ciutadania», segons expliquen fons municipals.

De les dues propostes, la primera plantejava traslladar tot el mobiliari urbà, l'arbrat i elements com les terrasses dels establiments de restauració més a prop de les façanes dels edificis, per tal de canalitzar la circulació de vehicles -que amb l'illa de vianants serà molt minsa- pel centre. La segona, la més conservadora, consistia a mantenir la circulació dels vehicles com fins ara però reubicant els elements de mobiliari i arbrat per fer desaparèixer l'estructura de corral de la plaça. Totes dues propostes es van sotmetre a un procés de participació aprofitant la celebració de la Mostra d'Entitats, en el qual es va demanar l'opinió a les associacions de veïns i es van traslladar als grups municipals de l'oposició per tal que poguessin dir-hi la seva. La proposta que va guanyar va ser la segona, és a dir, la més conservadora.

Totes aquestes aportacions es va concretar durant la tardor del 2018 en un projecte que va acabar sent traslladat a un contracte d'obra menor. L'objectiu no era fer una gran inversió, ja que la plaça està en bon estat i no requereix una actuació prioritària, però sí algunes petites millores. Les obres tenen un cost de 35.000 euros, la majoria dels quals provenen de diners propis de l'Ajuntament d'Olesa excepte una petita part, que va entrar dins el programa de Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya. Així, les jardineres que fins ara hi havia a la plaça s'han retirat i se substituiran per arbrat. Aquestes jardineres s'han reubicat a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, al barri de Sant Bernat, un edifici de pisos socials.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook