Esparreguera es despenja del projecte del Parc Rural del Montserrat que unia municipis de l'entorn del massís preocupats per mantenir l'activitat agrària i ramadera als peus del monestir. El govern va veure com l'aprovació dels estatuts del nou parc no tenia la majoria absoluta requerida.

Només els dos partits del govern, PSC i ICV, segons ha explicat el mateix ajuntament al web municipal, van votar a favor de la integració, mentre que la CUP, el PDeCAT i ERC es van abstenir i PP i Ciutadans hi van votar en contra. El secretari municipal d'Esparreguera va emetre un informe negatiu sobre l'adhesió als estatuts i la forma jurídica de l'associació, que segueix una proposta de la Diputació de Barcelona. L'equip de govern considera que, si Esparreguera entrés al parc, podria impulsar la reforma dels estatuts des de dins.

Esparreguera havia estat impulsora del Parc Rural del Montserrat el 2004, juntament amb Collbató, el Bruc i Olesa de Montserrat, als quals s'afegirien posteriorment Marganell i Abrera. El 2016, fa dos anys, es va signar el manifest per impulsar definitivament el parc i es va demanar el suport de la Diputació de Barcelona, que va proposar la forma jurídica d'associació de municipis.