L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha rebut el certificat de bona pràctica en el període 2014-2018 dins del Banc de Bones Pràctiques (BBP) impulsat per la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals, que compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Aquest BBP pretén promoure la millora i la innovació en els governs locals. L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, representant per l'alcaldessa, Pilar Puimedon, l'ha rebut per les seves aportacions en l'àmbit de la Participació Ciutadana, concretament per la consulta popular per via de referèndum que l'ajuntament d'Olesa va realitzar el febrer de 2015 sota l'empara de la Llei 4/2010 del 17 de març de consultes populars per via de referèndum. Aquesta consulta popular per la via del referèndum va ser la primera d'aquestes característiques a l'Estat espanyol que va comptar amb el vistiplau del Consell de Ministres.

En total han rebut aquest certificat 81 municipis, en el marc de la conferència sobre innovació democràtica i govern local organitzada per l'FMC i la Fundació Pi i Sunyer, i que va tenir lloc aquest dijous amb l'assistència de prop de 450 participants, segons han explicat fonts municipals.

L'acte va ser presentat per Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar; Àngel Garcia Fontanet, president de la Fundació Carles Pi i Sunyer d'Estudis Autonòmics i Locals; Roland Ries, alcalde d'Estrasburg; i Xavier Cadoret, vicepresident de la Mesa del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa.

El president de la FMC va destacar l'aposta dels ajuntaments per la innovació, la bona administració i del bon govern, "un compromís democràtic de millora sostinguda dels serveis públics". També va reconèixer el paper dels tècnics i de les tècniques dels diferents ajuntaments, que "amb un protagonisme invisible fan que la maquinaria funcioni i procuren, amb les seves visions i propostes, que la bona administració i el bon govern sigui una realitat propera i perceptible cada vegada amb major intensitat per als ciutadans i ciutadanes".

L'acte, organitzat de manera conjunta per les entitats que impulsen el Banc de Bones Pràctiques, Federació de Municipis de Catalunya i Fundació Pi i Sunyer, va estar estructurat al voltant de 2 ponències. Olivier Terrien, consultor territorial europeu, va introduir la primera taula sobre "Estratègia d'Innovació i Bona Governança Local del Consell d'Europa". Seguidament, abans de donar lloc a la segona taula, es va projectar un vídeo que recull les bones pràctiques certificades. A continuació va tenir lloc una segona taula en la què es van reconèixer als ajuntaments que han obtingut el certificat de bona pràctica BBP.

El Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals és un servei de detecció, sistematització i difusió d'experiències innovadores de govern i gestió municipal. Aquesta plataforma, que ha estat pionera, és una referència per als responsables de les polítiques municipals ja que hi poden trobar idees útils i innovadores per a la gestió del dia a dia.