Més de 400 metres lineals de parades, paradistes i estands informatius han engalanat els car-rers del centre d'Esparreguera amb motiu de la primera FiraPassió, una iniciativa de ciutat que busca recuperar la centralitat comercial i turística de l'antiga Fira Medieval, iniciada ara fa just deu anys, i alhora servir d'altaveu per a la tradicional representació de La Passió d'Esparreguera i, també, de la resta de Passions que es fan arreu, tant del territori català com de les Passions que any rere any se celebren en altres punts de la geografia europea.

Per al president de La Passió d'Esparreguera, Josep Gassó, l'aposta per aquest nou model «ja es parlava des del primer any en què es va començar a fer la Fira Medieval», ha comentat en declaracions a Regió7. Gassó ha remarcat l'objectiu de «donar a conèixer el poble d'Esparreguera, La Passió d'aquí i les Passions d'arreu, i de millorar el comerç local». Unes valoracions compartides per Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera, qui ha manifestat que, si bé en aquests deu anys serà la tercera vegada que es canvia de model de fira. Primer amb el model medieval, i després amb «la Fira Modernista Esparreguera va poder obrir el seu pati del darrere i donar a conèixer la Colònia Sedó. Va ser un èxit per al patrimoni local. Amb FiraPassió volem incidir de nou en la fira, amb la suma d'esforços dels vilatans i el comerç local, i potenciar aquesta nova via de turisme que alhora ha de servir per donar a conèixer Esparreguera i la seva tradició».

Les passions que han assistit a la primera edició de FiraPassió han estat les 6 més de la Federació Catalana de Passions (FCP) -les de Cervera, la Cava, Llinars del Vallès, Olesa de Montserrat, Ulldecona i Vilalba dels Arcs-, les Passions de Bad Soden-Salmünster (Alemanya), de Mettmach (Àustria) i d'Itàlia. Juntament amb la mostra d'oficis antics situats a la plaça de Santa Eulàlia, els estands de les 10 Passions ubicats a la plaça de l'Ajuntament eren els dos punts principals del més de centenar de parades que s'estenien al llarg del carrer Gran, el carrer Taquígraf Garriga i el carrer de Baix.

Al llarg de la fira s'hi podien trobar aliments de tot tipus: salaó, olives i cebes amanides de la mida d'un pom de porta, embotits, llardons a pes, formatges de cabra, d'ovella, sobrassades, porcions d'empanades a pes, cervesa artesana, cava artesanal; fruita dolça deshidratada, llaminadures, coques de crema, de llardons, de xocolata, bunyols, xurros, xuixos i fruits secs garapinyats; i també regalèssies, infusions, plantes remeieres i manats d'espècies. Per als més petits de la casa s'hi exposava material escolar, pitets, joguines de fusta, de modelatge, jocs de màgia, peces per pintar i titelles. S'hi podia veure un ampli ventall de paradistes de joieria, orfebreria, rellotgeria de fusta, bijuteria i pedreria, espelmes, bosses de mà; també cremes de massatge i tonificants, locions tèrmiques contra inflamacions i sabons artesanals. Finalment, per a la llar els paradistes oferien productes aromàtics, centres de taula i rebedor amb regust oriental, pedres i material esotèric.

Avui, diumenge, tindrà lloc la desfilada dels Armats de Manresa a les 11 del matí i a dos quarts de 12, la cursa de relleus «Crucificades World Race» a les 12 del migdia, fideuada popular a les 2 del migdia, la cercavila per tot el llarg de la fira de «L'entrada de Jerusalem» a les 6 de la tarda i, com a acte de clausura, a dos quarts de vuit del vespre, a l'església de Santa Eulàlia, el concert del cant polifònic de Tornaveus.

I al llarg del dia, en diferents punts del nucli antic del municpi del Baix Llobregat Nord, es re- produiran passatges de l'espectacle, amb les microescenes «La Passió surt del Teló».