Vint-i-cinc persones han participat en una particular cursa a Esparreguera de Cristos portant la creu. La prova Crucificades World Race, convocada pel Casal popular Les Canyes, va consistir en recórrer 300 metres amb la creu a l'espatlla recordant el Camí del calvari que va fer Jesús abans de ser crucificat. I tot i que inicialment va semblar que la bogeria d'aquesta grup no tindria resposta, a última hora es van omplir les 25 places previstes per fer la prova. I tant per aquesta participació com per la quantitat de veïns que van fer cap al carrer per veure la prova, els organitzadors consideren que va ser un èxit.

L'originalitat de la proposta que se celebrava en la primera edició de la fira de la Passió està fora de qualsevol dubte. No es coneix una altra cursa de portar creus. Va ser una lluita contra el cronòmetre en la que en va sortir guanyador, Quim Gobern, va aturar el rellotge en els 57 segons i 72 dècimes. Gobern va aconseguir arrosegar una creu de 4 metres de pal llarg i 2 metres de travesser més ràpid que ningú. Va baixar i pujar pel carrer de les Eixides des de la plaça de la Pagesia, que era punt de sortida i arribada quatre segons més de pressa que el segon classificat. Ell, com la resta de participants, anava acompanyat pels saions (els que fuetejaven Jesús en el camí del Calvari, que aquí eren les ànimes bones que ajudaven a que la creu no es descompensés i no es produís cap accident. En alguns casos, com en el del guanyador de la prova, els saions van fer poca feina "perquè corrien tant que no els podíem atrapar", segons ha explicat Joan Palacín, un dels responsables de la cursa.

La prova era oberta a tothom, però de creu només se'n va fer una. Per als homes i per a les dones. La més ràpida va ser Anna Castells,que va aturar el cronòmetre 1 minut i 26 segons després d'haver sortit. El mateix Palacín, que és fuster, qui va unir perpindicular-ment els dos taulons. La creu pesava 22 quilos. No era com la que es fa servir a la passió d'Esparreguera (4,5 metres d'alçada per 2,10 d'amplada), però gairebé. I com que la prova es presentava com un repte dur, els dos taulons no tenien cap coixí per encaixar-hi l'espatlla. "Hi vaig polir una mica les arestes i prou", confessa Palacín, que admet que tot i que no hi va haver cap accident sí que més d'un va acabar el recorregut amb l'espatlla ben adolorida.

Els participants no només lluitaven esportivament, sinó que havien de complir amb el requeriment obligadori d'habillar-se amb una túnica, talment com un Jesucrist, i una corona d'espines (aquesta sí, de goma). La cursa, que se celebrava aquest diumenge al migdia per primera vegada, va compotar amb la col·laboracio de dos Cristos reals de la Passió d'Esparreguera i d'un Judes del matei elenc, que fora de l'escenari van tenir una cordial i fidel col·laboració: entre els tres (David Puentes, Admon Rainès i Lluc López). Van ser els comentaris de luxe, els speakers de la prova. En l'anecdotari d'aquesta primera edició hi figurarà que entre els 25 corredors del crucifix hi havia un actor, que també havia interpretat el paper de Jesús, però a la Passió de la competència, a Olesa.