Vint-i-cinc persones han participat en una particular cursa a Esparreguera de Cristos portant la creu. La prova Crucificades World Race, convocada pel Casal popular Les Canyes, va consistir a recór-rer 300 metres amb la creu a l'espatlla recordant el Camí del Calvari que va fer Jesús abans de ser crucificat. I tot i que inicialment va semblar que la bogeria d'aquest grup no tindria resposta, a última hora es van omplir les 25 places previstes. I tant per aquesta participació com per la quantitat d'espectadors, els organitzadors consideren que va ser un èxit.

L'originalitat de la proposta que se celebrava en la primera edició de la Fira de la Passió està fora de qualsevol dubte. No es coneix una altra cursa de portar creus. Va ser una lluita contra el cronòmetre de la qual va sortir guanyador Quim Gobern, que va aturar el rellotge en 57 segons i 72 dècimes. Gobern va aconseguir arrossegar una creu de 4 metres de pal llarg i 2 metres de travesser més ràpidament que ningú. Va baixar i pujar pel carrer de les Eixides des de la plaça de la Pagesia, que era punt de sortida i arribada, quatre segons més de pressa que el segon classificat. Ell, com la resta de participants, anava acompanyat pels saions (els que fuetejaven Jesús en el Camí del Calvari, que aquí eren les ànimes bones que ajudaven els corredors). En alguns casos, com en el del guanyador de la prova, els saions van fer poca feina «perquè corrien tant que no els podíem atrapar», segons ha explicat Joan Palacín, un dels responsables.

La prova era oberta a tothom, però de creu només se'n va fer una. Per als homes i per a les dones. La més ràpida va ser Anna Castells, que va aturar el cronòmetre en 1 minut i 26 segons. El mateix Palacín, que és fuster, va ser qui va unir els dos taulons. La creu pesava 22 quilos. No era com la que es fa servir a la passió d'Esparreguera (4,5 metres d'alçada per 2,10 d'amplada), però gairebé. I com que la prova es presentava com un repte dur, els dos taulons no tenien cap coixí per encaixar-hi l'espatlla. «Hi vaig polir una mica les arestes i prou», confessa Palacín. Més d'un va acabar el recorregut amb l'espatlla ben adolorida.

Els participants no només lluitaven esportivament, sinó que havien de complir el requeriment obligatori d'abillar-se amb una túnica, talment com un Jesucrist, i una corona d'espines (aquesta sí, de goma). La cursa, que se celebrava aquest diumenge al migdia per primera vegada, va tenir la col·laboració de dos Cristos reals i d'un Judes de la Passió d'Esparreguera, que fora de l'escenari van tenir una cordial i fidel col·laboració: entre els tres (David Puentes, Admon Rainès i Lluc López). Van ser els comentaris de luxe. En l'anecdotari hi figurarà que entre els corredors n'hi havia un de fora: un Jesús d'Olesa.