La residència Pare Vilaseca d'Igualada ha presentat les obres de millora per tal d'una nova sala de psicogeriatria, tres habitacions més i diferents millores. La inversió s'apropa als 3 milions d'euros, i una part ja es va construir en una primera fase, la creació d'una sala polivalent. En la millora intervé per al seu finançament la Diputació de Barcelona, Caixa Bank i el mateix Consorci Sociosantari d'Igualada (CSSI).

El projecte consta de vàries fases. La primera fase, amb un pressupost de 500.000 euros, va consistir en la construcció de la Sala Teresa Mimó, una nova sala d'actes polivalent de 243 m2 que va entrar en funcionament el desembre de 2017 i que permet disposar de molt més espai que la sala d'actes anterior, de 100 m2, que era massa petita per acollir activitats com concerts, tallers, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques o sessions formatives.

La segona fase, amb un pressupost de 2,6 milions d'euros, consisteix en la reforma i ampliació de la planta lila de la residència per crear una nova unitat de psicogeriatria, la creació de 3 noves habitacions dobles a l'antiga sala d'actes i la creació d'una sala per familiars i d'una sala d'estimulació cognitiva a la planta verda. Les obres tenen un pressupost de 2.129.000 euros i es va iniciar la seva licitació el passat dia 13 de febrer. A l'import de l'obra cal sumar una inversió addicional de prop de 500.000€ en concepte d'equipament, mobiliari i honoraris dels tècnics que han redactat el projecte i dels que faran la direcció d'obra.

Per finançar el global de les dues fases s'ha comptat amb un ajut de 230.000€ de la Diputació de Barcelona i ajuts concedits per la Fundació Bancària "la Caixa" que en els exercicis 2016, 2017 i 2018 han sumat 675.000€. Aquests ajuts s'han complementat amb préstecs a llarg termini de CaixaBank i de l'Institut Català de Finances signats recentment per import total de 2,2 milions d'euros.

Pel futur queda pendent una tercera fase, que és la creació d'un nou edifici d'oficines per acollir els serveis centrals de CSSI, projecte que ja ha estat redactat i que per ara no s'executarà, i la reforma de la planta groga de la residència.

Marc Castells, alcalde d'Igualada i president de la Diputació de Barcelona, ha afirmat que "els igualadins hem de sentir-nos molt satisfets de l'equipament assistencial que suposa la Residència Pare Vilaseca i que, amb la ampliació i reforma, podrà continuar duent a terme la seva missió de donar qualitat de vida a la nostra gent gran". Ha destacat i agraït els ajuts aportats per la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària "la Caixa", que permeten finançar el projecte. També ha comentat que amb motiu d'aquesta inversió, el CSSI ha sol·licitat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies un augment de les actuals 93 places públiques de la residència, degut a la llarga llista d'espera existent.

Ampliació i reforma de les instal·lacions

L'obra que s'està licitant actualment té com a objectiu principal modernitzar la part més antiga de l'edifici de 1987 reformant les habitacions de la planta lila per convertir-les en adaptades, millorant les instal·lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d'estar, sales d'activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència. Si bé la inversió està enfocada en una modernització i adequació de l'edifici per tal de millorar la prestació de serveis, l'actuació permetrà augmentar el nombre de places de la residència en 7 llits addicionals, passant de 152 a 159.

Ja s'ha iniciat la licitació de les obres que es preveu completar el mes de maig. Les obres tenen una durada estimada de 15 mesos, i es duran a terme en el segon semestre de 2019 i durant el 2020. S'aniran fent per etapes en diferents punts del centre, minimitzant sempre l'afectació en els residents. L'obra començarà amb la construcció de noves habitacions adaptades en una part del jardí de pins adjacent a la planta lila, i amb la construcció de 3 noves habitacions dobles en l'espai de l'antiga sala d'actes, que permetran reubicar llits actualment situats a la planta lila i treballar aleshores en la reforma i ampliació de la planta lila. També està previst millorar alguns espais de la planta groga, i crear una nova sala d'estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem. Es crearà també una Sala d'Estimulació Multisensorial Snoezelen, que permetrà als residents la possibilitat de tenir experiències sensorials agradables en una atmosfera relaxada, a través de l'estimulació dels sentits: tacte, oïda, vista i olfacte. En la planta lila s'intervé en un espai de 770 m2, dels quals 337 m2 son reformats o enderrocats, i uns 433 m2 son d'ampliació cap al jardí posterior. En l'àmbit de l'antiga sala d'actes es reformen 121 m2 i en la planta verda i groga es fan actuacions en 145 m2 de diversos espais. Addicionalment, s'assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.