28 de febrer de 2019
28.02.2019

La Generalitat inclou Martorell entre els 40 municipis en alerta per contaminació

El llarg episodi d'anticicló i l'alta mobilitat ha fet que hi hagi avisos per excés de partícules en suspensió a l'aire

28.02.2019 | 12:08

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d'alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l''Àmbit 40', l'àrea d'aplicació del Pla d'actuació per a la Millora de la Qualitat de l'Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020). Un d'aquests és Martorell. La resta de municipis del Baix Llobregat Nord, que se situen a l'entorn del límit d'aquest Àmbit 40 no hi són inclosos.

La mesura "es pren a conseqüència de la persistència de l'estabilitat atmosfèrica per un potent anticicló i per l'augment de les emissions vinculades a la mobilitat que han fet incrementar la concentració de partícules en suspensió PM10 a l'aire", segons fonts del departament.

L'activació d'aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, en coordinació amb les diferents administracions implicades, només es produiran en el cas d'episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a l'àrea intrarondes de Barcelona i allà on els municipis així ho regulin.

L'episodi d'alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM, a més d'instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

Dimarts 26 es va activar un avís preventiu, que es va mantenir dimecres. La mitjana diària dels nivells d'aquest contaminant durant els darrers dies ha estat superior al valor límit diari de 50 ?g/m?3; (micrograms per metre cúbic), segons les fonts del departament, en més d'una estació de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de l'Àmbit 40'. Dimecres hi va haver superacions del valor límit diari a quatre estacions de la ciutat de Barcelona (Eixample, Gràcia, Poblenou i Vall d'Hebrón) i a les dues de Montcada i Reixac. La previsió a 24 hores, a més, indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor límit diari durant el dia d'avui, dijous. I es farà un seguiment de la situació i valorarà demà divendres si caldrà mantenir o no l'episodi.

La Generalitat recomana realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, i. si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc. Entre d'altres recomanacions, del departament de Territori també proposa mesures com ara compartir cotxe, realitzar una conducció eficient (arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques...).

Els municipis de l''Àmbit 40'

Els municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric, coneguda com a 'Àmbit 40' són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook