El departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d'alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l''Àmbit 40', l'àrea d'aplicació del Pla d'actuació per a la Millora de la Qualitat de l'Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020). Un d'aquests és Martorell. La resta de municipis del Baix Llobregat Nord, que se situen a l'entorn del límit d'aquest Àmbit 40, no hi són inclosos.

La mesura «es pren a conseqüència de la persistència de l'estabilitat atmosfèrica per un potent anticicló i per l'augment de les emissions vinculades a la mobilitat que han fet incrementar la concentració de partícules en suspensió PM10 a l'aire», segons fonts del departament.

L'activació d'aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, en coordinació amb les diferents administracions implicades, només es produiran en el cas d'episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a l'àrea intrarondes de Barcelona i allà on els municipis així ho regulin.

L'episodi d'alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM, a més d'instar les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.