La Generalitat de Catalunya ja ha donat llum verd a la implantació del futur tanatori a l'entorn del cementiri de Calaf.

La Comissió Territorial d'Urbanisme ha notificat a l'Ajuntament de la localitat l'aprovació de la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbana del Municipi (POUM) que permet ampliar la qualificació dels sòls de propietat municipal que té el cementiri, i que passaran de la qualificació de no urbanitzables a la d'equipament comunitari per poder-hi ubicar el futur tanatori, segons ha explicat el mateix govern municipal.

El 18 de desembre passat el ple de l'Ajuntament de Calaf va aprovar inicialment -per 8 vots a favor per part de Junts per Calaf i GiC i 3 abstencions per part de CiU- una modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) amb relació al cementiri municipal de la vila.

La modificació que va aprovar el ple municipal proposava ampliar la qualificació d'equipament comunitari que té el cementiri municipal per poder-hi ubicar edificis complementaris com podria ser el futur tanatori i ampliar d'aquesta manera els serveis funeraris al municipi, tot donant servei també a les localitats de l'entorn més proper.

La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central considera en la seva valoració que «està justificada la necessitat i conveniència així com l'interès públic de la modificació, requeriments imprescindibles per a la tramitació». A l'hora de tirar endavant aquesta aprovació, també s'ha valorat que, tot i que es tracta d'una peça que està a distància del nucli urbà, un tanatori és una instal·lació que queda estretament lligada al cementiri.

Des del punt de vista territorial, l'informe destaca que el tanatori s'emplaçaria en sòls de protecció preventiva, sòls que en el Pla Ter-ritorial de les Comarques Centrals són els adequats per a la instal·lació d'edificacions com la que es proposa en aquest cas. A més a més, assenyala com a factor positiu que l'emplaçament escollit té molt bona comunicació amb l'Eix Transversal (C-25), un eix prioritari en el territori. La Comissió també argumenta que ha aprovat aquesta modificació perquè considera que permetrà dotar Calaf d'un tanatori de dimensions i prestacions de serveis adequats per oferir un servei social al municipi i a tota la seva àrea d'influència, amb els avantatges de comoditat, immediatesa, proximitat i menor cost per a tots els seus usuaris potencials.

L'Ajuntament de Calaf ha anunciat que engegarà els tràmits cor-responents per licitar les obres de construcció de l'equipament i aprovar el reglament regulador de l'ús i serveis del tanatori.

L'equip de govern actual treballarà amb l'objectiu de fer un model de tanatori de titularitat municipal i pública però en règim de concessió de la seva gestió.

El servei de tanatori permetria evitar que les famílies s'haguessin de desplaçar fora del municipi.