La Passió d'Olesa va aixecar ahir el teló amb la primera d'una desena de representacions que s'allargaran fins l'1 de maig. Com a tret diferencial, enguany s'ha apostat per donar més força a la música i als efectes de llum en l'espectacle. Pel que fa a l'àmbit escènic, el director, Ignasi Capmany, destaca que s'ha volgut posar en valor l'anomenat segon repartiment i que s'ha decidit donar petites escenes als actors que no són principals. «Aquestes petites accions mostren un poble que és viu», va destacar el director, i, a més, ajuden a fer la representació «més propera i més realista». Per primera vegada s'ha programat un dia de l'espectador, que serà el proper 24 de març.

«Molta gent surt a fer de poble durant l'obra, cap a 300 persones, i cal donar-los petites accions perquè resulti un poble realment viu», va assenyalar Capmany. D'aquesta manera, més enllà dels personatges principals, els actors secundaris també prenen el protagonisme algun moment. «Paren taula o un li roba la cartera a l'altre», va explicar Capmany. Tot plegat, assegura, amb l'objectiu d'aprofitar el potencial que dona disposar de tants actors dalt de l'escenari i fer l'obra més realista.

Precisament, segons Capmany, la clau de la Passió és la gran quantitat de veïns i veïnes que la fan possible. Tothom hi participa d'alguna manera i, fins i tot, aquells que tenen un personatge «també fan de poble dins l'obra quan no els toca actuar». En total, el muntatge -amb una trentena de canvis escènics- involucra un miler de persones de forma desinteressada, la meitat dels quals són actors.

El director també va destacar que, en moltes de les escenes, la interpretació dels actors i actrius va estretament lligada a la llum i la música. És per això, va dir, que enguany s'ha buscat que els actors «esprimeixin» tot el suc a la banda sonora i prenguin consciència que els pot ajudar a potenciar l'emoció del públic. A més, també s'ha posat èmfasi en la il·luminació, perseguint el mateix objectiu. Pel que fa a la música, es tracta d'una composició del mestre Josep Maria Roma i està interpretada per l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Madrigal, sota la direcció de Salvador Brotons.

Ahir, la representació va arrencar amb una locució que va reivindicar el teatre com un espai d'expressió i llibertat. En una clara al·lusió al judici de l'1-O, el comunicat deia que la Passió obre el teló desitjant «que ningú hagi de ser jutjat, empresonat, ni lluny de casa seva per haver expressat lliurement les seves idees». En acabar, la locució va arrencar l'aplaudiment dels assistents.

Aquesta temporada el teatre també estrena una zona especial al pati de butaques adaptada per a cadires de rodes. L'objectiu d'aquesta zona exclusiva per a les persones amb problemes de mobilitat és guanyar en comoditat.