03 de març de 2019
03.03.2019

Els veïns d'Esparreguera aprofiten els beneficis fiscals de la deixalleria

Hi ha 2.111 veïns que han tingut descomptes per ser habituals de la instal·lació municipal

03.03.2019 | 00:30
La deixalleria d'Esparreguera en una imatge general

La deixalleria municipal d'Esparreguera ha incrementat més del 29% les persones que en són usuàries i tenen algun tipus de benefici fiscal per ser-ne. Ara hi ha 2.111 usuaris que es beneficien de les reduccions fiscals aplicables en la taxa d'escombraries. Així es desprèn de les dades referents al 2018 que ha donat a conèixer la regidoria de Medi Ambient, que indiquen que aquests usuaris han augmentat el 29,6% respecte del 2017.

Els beneficis fiscals en la taxa s'apliquen per habitatge i hi ha tres trams de descompte que varien segons el nombre de vegades que s'hagi fet ús de la deixalleria municipal. Si s'ha utilitzat de 3 a 5 vegades, es gaudeix d'una reducció del 10%; si és de 6 a 10 vegades, la bonificació és del 15%, i si se superen les 11 vegades, s'obté la reducció màxima, que és del 20%. Segons les dades del 2018, el tram que ha augmentat més els seus usuaris ha estat el tercer, que s'ha incrementat el 70,2%; seguit del primer, que ho ha fet el 21,5%, mentre que el segon ha tingut un increment del 15,3%.

Hi ha una part significativa de l'increment d'usuaris que és deguda a l'ús de la deixalleria mòbil. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Emmanuel Ortí, subratlla que «les campanyes de sensibilització sempre ajuden, però el que la gent valora molt positivament és que apropem el servei de recollida de residus als barris a través de la deixalleria mòbil», segons ha explicat a través del web municipal. Pel que fa a la valoració econòmica de les reduccions que s'aplicaran l'any 2019, aquesta podria arribar als 38.790 euros. «Aquest import és un valor màxim, ja que s'ha de tenir en compte que la reducció s'aplica per habitatge i s'agruparan els diferents usuaris de la deixalleria d'un mateix domicili», apunta Emmanuel Ortí.

El 2010 la deixalleria tenia 1.229 usuaris que es beneficiaven de reduccions fiscals perquè utilitzaven més de tres vegades el servei, el 2017 aquesta xifra era de 1.629, i el 2018 s'ha produït l'increment de major rellevància, i s'ha arribat als 2.111 usuaris.

També ha crecut la recollida de roba usada. Esparreguera ha recollit 83.495 quilos de roba usada durant el 2018, el 6% més respecte de l'any anterior. Aquesta recollida es fa tant a la deixalleria com a través dels diferents contenidors que la cooperativa Roba Amiga té instal·lats al municipi. Segons les dades referents al 2018 que ha donat a conèixer la regidoria de Medi Ambient, els punts on es recull més roba són la deixalleria i l'àrea que hi ha davant l'entrada del Parc de la Vila.

Roba Amiga té per objectiu reduir al màxim els residus tèxtils a través d'un model que promogui la inserció de persones en situació o amb risc d'exclusió social. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient explica que, «a banda de la bona xifra de la recollida, també cal destacar que hem pogut inserir una persona derivada de Serveis Socials, que ha aconseguit trobar feina».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook