La igualadina Carolina Telechea, actualment diputada al Congrés de Diputats per ERC, tornarà a ocupar un dels llocs destacats de la llista dels republicans en les eleccions generals de l'Estat del proper 28 d'abril. La posició definitiva encara no s'ha fet pública, però molt possiblement serà entre les cinc primeres. Telechea (1981) és pràcticament de la mateixa generació que Gabriel Rufián (1982), que serà el líder efectiu del grup, tot i que ahir es va anunciar que Oriol Junqueras serà el cap de llista.

La política igualadina, satisfeta de la confiança, ha explicat que ha estat el mateix Oriol Junqueras qui li va demanar de ser a les llistes del Congrés. «I si t'ho demana l'Oriol Junqueras, no li pots dir que no», ha assegurat.

Telechea va demanar el suport de la militància del partit en l'assemblea de la regió Catalunya Central que es va celebrar dimecres al vespre a la capital de l'Anoia i va rebre l'aprovació dels seus companys de formació.

Va ser la número 2 a les llistes d'ERC a l'Ajuntament d'Igualada en les eleccions del 2015 i va ocupar una de les tres cadires dels regidors republicans. També va ocupar un lloc destacat a les llistes al Congrés, el número 6, però va quedar a les portes d'entrar a la Cambra baixa espanyola. L'oportunitat li va arribar quan es va constituir el nou Govern de la Generalitat, perquè Ester Capella, que aleshores era diputada, va rebre l'encàrrec de formar part de l'executiu català (Capella és l'actual consellera de Justícia). Telechea és diputada al Congrés des del mes de juny del 2018. Abans d'incorporar-se a ERC, Telechea havia estat militant del PSC i havia tingut càrrecs de responsabilitat en les branques juvenils de la formació socialista a l'Anoia.

Professionalment, Telechea és advocada, amb despatx obert a Igualada. La seva formació li ha anat bé per assumir les tasques que se li van assignar al grup parlamentari al Congrés: representa els republicans a la Comissió de Justícia, a la de la Discapacitat i a la de la Infància i l'Adolescència.

Tot i que el 2015, quan va entrar a l'Ajuntament, no hauria pensat que acabaria de diputada a Madrid, Telechea diu que ara se sent bé a la capital espanyola. Malgrat la tensió que genera el procés independentista, afirma que en els mesos que fa que és al Congrés pràcticament no ha viscut cap incident remarclable en negatiu. Dels mesos que ha estat diputada destaca que «l'aterratge va ser una mica de vertigen» perquè sense saber res va haver de participar en les comissions immediatament. El que més lamenta és haver-se de separar tres o quatre dies la setmana del seu fill de 6 anys.