En el marc de la primera jornada de portes obertes d'escoles públiques d'Igualada, ahir es va presentar l'acció col·lectiva de la xarxa de centres públics. L'acció de promoció consisteix a crear murals en directe centrats en paraules que reflecteixen els valors de l'escola pública, com són el respecte, l'amistat, l'alegria o la llibertat, entre altres.

El coordinador de l'acció va ser el col·lectiu Salpicón, del qual Mireia Sala és una de les dues membres, junt amb Patrícia Picón. Sala va assenyalar que «costa molt trobar parets per pintar i quan te les ofereixen és un gran esdeveniment. A més, que siguin visibles i amb la motivació de ser per a l'escola pública..., ens hi hem tirat de cap». A diferència d'altres anys, on l'acció conjunta agrupava solament els centres de primària, aquest any la proposta abraça les tres llars d'infants, les cinc escoles públiques i els tres instituts.

David Rodríguez, portaveu de les AMPA d'Igualada, va remarcar que amb aquesta proposta es posa en relleu la continuïtat de «l'educació pública i de qualitat dels 0 als 16 anys». Rodríguez destaca que a la campanya dels murals «s'hi afegirà un audiovisual que recollirà les jornades de portes obertes i per aquest 2019 esperem haver-nos agrupat en la futura Federació de Centres Públics d'Igualada». En aquest sentit, el moviment de xarxa pública vol garantir que totes les famílies que ara comencen el procés d'escolarització dels fills tinguin plaça a l'escola pública. Rodríguez destacat l'anomalia en el còmput de 5 escoles públiques vers 9 de concertades, un fet que també és present a les llars d'infants i els centres d'ESO, i ha declarat que «vetllarem perquè a tothom qui hagi demanat pública se li doni plaça pública».

Durant l'acte es va mostrar una intervenció directa de les artistes Georgina Franquesa i Elisabet Serra, a l'escola Dolors Martí/llar d'infants La Rosella. L'acte va ser promogut per les AMPA, artistes implicats en les properes jornades de l'11, el 13, el 20 i el 23 de març i el col·lectiu d'art i disseny Salpicón. Aquesta ha estat la primera vegada que la xarxa de centres públics s'ha coordinat per demostrar la vitalitat que tenen les llars d'infants, escoles i instituts públics. Els dos murals d'ahir van ser pintats per Gina Giore (Georgina Franquesa) i Eli Elis (Elisabet Serra), acompanyada de Mila Cuadras.

La resta de murals seran pintats demà, dilluns, de les 11 del matí a la 1 del migdia a l'institut Badia i Margarit, a càrrec de Mireia Sala, i a la tarda, a partir de dos quarts de sis, també Mireia Sala, i el proper es farà dimecres, 13 de març.