L'Ateneu Igualadí va viure ahir la nit dels tres presidents. El candidat alcaldable d'Igualada pel PDeCAT i actual alcalde, Marc Castells, va reunir dalt de l'escenari els darrers tres presidents de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, Carles Puigdemont -a través d'un directe per videoconferència- i l'actual president de l'executiu català, Quim Torra. Ho va fer i la proposta va ser un èxit de públic. L'Ateneu, com ell volia, com havia anunciat, ple.

En un moment en què el partit està vivint hores de molta tensió per la confecció de llistes i per la divisió entre la línia Puigdemont i la part més oficialista, que estaria integrada pels diputats històrics del Congrés que estan a punt de perdre la cadira, en aquest moment, Castells va ser capaç de posar al mateix escenari l'ahir i l'avui, la moderació i la rauxa més independentista, Mas, Torra i Puidemont (per videoconferència) i, encara a la sala, el president Bonvehí. Castells és un valor avui al PDeCAT, ell vol estar bé amb els exiliats i empresonats, i és actualment el president d'una de les principals institucions del país, la Diputació de Barcelona.

Després de dos mandats consecutius de govern, a Castells no li calia fer un acte per demostrar popularitat, per buscar estima, però en canvi volia fer un cop de força davant la resta de candidatures per mostrar que el seu és un projecte fort.

En la presentació del projecte de ciutat per a la propera legislatura, Castells va desgranar en quatre blocs les diferents actuacions de l'equip de govern al llarg de les dues passades legislatures.

En el bloc d'ensenyament, l'alcalde va reivindicar la creació del Campus Igualada-UdL i va anunciat la creació de la nova carrera en Administració i Direcció d'Empreses íntegrament en anglès. En l'àmbit industrial va celebrar l'acord mancomunat amb els sis altres municipis de la Conca d'Òdena per treballar conjuntament per a la captació d'iniciatives industrials per als polígons del territori, sobre el qual ha anunciat una nova gran àrea de 400 ha que deixarà la comarca amb 17.600 ha de conreu. Tot i així, va apuntar, és la que manté més superfície agrícola de la Catalunya Central. Castells també va fer esment de la situació estratègica de la ciutat per liderar el creixement de les ciutats mitjanes de Catalunya amb nous mercats, com el turisme sostenible d'AirBnB, el qual se centrarà, a part de la proximitat amb Barcelona, en el veïnatge de les 7 DO de vins del territori català.

L'actual alcalde va subratllar l'aposta de tot el govern pel pacte social en benestar, família, cultura i esports i, finalment, va treure pit amb el projecte Marca Igualada, moment en què va defensar les noves atraccions dels espais comercials, va subratllar la densitat comercial per habitant, de les més altes de Catalunya, i va recordar el projecte de remodelació del Mercat de la Masuca.

Castells va recordar l'actual consellera d'Indústria Àngels Chacón, que no va poder assistir a l'acte per les obligacions del seu càrrec, i va agrair la presència del president del partit, David Bonvehí.

El 129è president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va fer ús de la comparació amb el crac del FC Barcelona Leo Messi per referir-se als encerts de Castells en les seves accions de govern. Mas va recordar la importància dels dos propers comicis, les eleccions generals del 28 d'abril i les municipals i europees del 26 de maig. Va demanar als igualadins que en tots dos casos pensin en el país, per evitar una doble coalició Cs-PSOE i PP-VOX.

Per la seva banda, el president Quim Torra va recordar l'anecdotari de com havia conegut Castells durant el viatge que van fer a Münster, quan el que va citar, com a president a l'exili, Carles Puigdemont, retingut en aquella ciutat, però també les tres igualadines que integren l'equip de govern català, Àngels Chacón, Alba Vergés i Laura Borràs, i la primera conversa que va mantenir amb Jordi Savall al Pati dels Tarongers, i va acabar el parlament dient que «soc un enamorat dels alcaldes i alcaldesses, perquè l'Ajuntament és la institució més republicana que tenim, la més propera a la ciutadania», va declarar.

Un dels moments més esperats de la nit va ser la connexió en directe per videoconferència amb Carles Puigdemont, actualment a Waterloo. Va ser una aposta arriscada perquè no es va escapar de les dificultats de la tecnologia: després d'afirmar que Castells «és un gran alcalde perquè lidera Igualada endins, però també la lidera cap enfora, vers la seva projecció nacional i internacional», el senyal es va tallar.

La candidatura Junts per Igualada té l'expectativa de poder repetir o millorar resultats. De moment, sap que haurà de competir amb ERC, la candidatura Som-hi i la CUP. Castells no va presentar la resta de membres que l'acompanyaran a la llista, perquè encara té temps per tancar-la i no vol ensenyar totes les cartes als seus adversaris.