Al crit de «Sanitat Pública» un centenar de vilanovins i vilanovines s'han concentrat a les a les 11 del matí davant de l'Ajuntament de Vilanova del Camí per iniciar una marxa fins el Casal de la Gent Gran d'Igualada, on a les 12 del migdia s'unien amb els col·lectius i particulars reunits a la capital de l'Anoia per manifestar-se pels carrers d'Igualada i fins a la plaça de l'Ajuntament, en desacord amb la situació actual del servei de pediatria de la comarca i les solucions que s'han proposat des de l'Institut Català de la Salut (ICS) i CatSalut.

Dignitat, adequació del servei i gratuïtat són els tres pilars que els manifestants defensaven per a una sanitat pública i que a través de fulls repartits en diferents comerços de les poblacions de la comarca han reunit més de 4000 signatures les darreres setmanes. El moviment també s'ha dinamitzat a través de les xarxes socials, on per exemple a Facebook, la pàgina de grup Por un servicio digno de Pediatria compta amb més de 850 inscrits i inscrites.

Gemma Ceron, membre de la Plataforma per a un servei digne de pediatria ha detallat a Regió7 que

«falten pediatres a tota la comarca. Per nombre de nens n'hi hauria d'haver de 12 a 13 i la ràtio establerta és de 1200 nens per pediatra. Actualment hi ha a la comarca 7 pediatres, ara mateix toca a uns 3000 nens per pediatra. El servei a la comarca el donen els pediatres rurals i les places fixes dels 4 CAP grans, dos a Igualada, un a Vilanova del Camí i un altre a Montbui. Ara mateix a Vilanova del Camí hi ha 2200 nens i nenes i tan sols hi ha un pediatra fix». Ceron ha denunciat que «a Igualada no ens han volgut facilitar les dades. Comptem que hi ha uns 6000 nens i nenes a Igualada i fixes hi ha 3 pediatres. El servei de pediatria rural el cobreix un sol professional i tracta uns 1950 nens i nenes». Ceron ha volgut aclarir que «demanem sobretot, millores laborals per als professionals i que no es perdi la sanitat pública perquè l'estem pagant tots. Ens seguirem movent fins que trobem la solució». Finalment, ha assenyalat que si bé «volem presentar el plec de signatures recollides a l'abril ho acabarem de decidir en properes reunions».

La manifestació ha transcorregut sense més incidents fins a l'entrada de la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, on les obres de millora del terra protegien el treball del nou enrajolat, alhora que ballaven l'entrada de la manifestació pel carrer de l'Argent a la plaça municipal. En tot moment l'Escola de Percussió d'Òdena ha animat la marxa reivindicativa.

La també membre de la plataforma Cristina Lázaro ha llegit el manifest, on s'ha exigit un servei de pediatria «viable, estable, eficient, professional i competent». S'han considerat «mesures insuficients i inadequades pel nombre real de nens i nenes de la comarca» el fer recaure el servei de pediatria en els i les infermeres, fer que el professional pediatra treballi alhora en el CAP i l'hospital d'Igualada per tal de fer més atractiva la plaça o unificar en un únic centre assistencial comarcal el servei pediàtric sense augmentar el nombre de professionals.

Les demandes dels manifestants han estat que «fills, nebots i nets tinguin el dret de ser atesos i ateses per un professional adequat, que tots els nens tinguin dret a una sanitat d'acord amb les seves necessitats, que se'ls hi dediqui el temps necessari en visites mèdiques i que no hi hagi saturació per manca de mitjans humans», alhora que també reivindicaven que «que les condicions laborals dels i les pediatres fossin més atractives» per voler venir a treballar a la comarca. Finalment, s'ha fet un prec directe a la consellera de Salut Alba Vergés perquè consideri aquesta situació «com a primordial i urgent per prendre les mesures més adients i coherents pel benestar dels infants».

En el manifest també s'ha anunciat que la recollida de signatures continuarà i que l'organització presentarà al parlament. L'entrada de la manifestació pel carrer de l'Argent no ha estat un detall que hagi passat per alt pels manifestants, que han acabat el manifest amb un «Per moltes obres que posin anirem on faci falta i passarem per allà on es pugui!».

La manifestació s'ha dissolt a crits de «Més pediatres, menys excuses».