El Parc Rural del Montserrat recentment constituït ha presentat el primer Pla de gestió, una eina que l'hauria de portar a esdevenir un referent europeu en l'impuls de l'activitat agrària dels territoris rurals, segons han explicat fonts de la Diputació de Barcelona, un dels ens impulsors del projecte.

El Parc Rural del Montserrat es tracta de la unió de diferent municipis del Bages, l'Anoia, Vallès Occidental i, sobretot, el nord del Baix Llobregat, que comparteixen el punt de vista que a l'entorn de Montserrat es pot definir una àrea rural, agrícola, ramadera i fins i tot amb interès silvícola, que pot tenir un interès únic. És un projecte creat per desenvolupar l'activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat.

El Pla de gestió del Parc Rural, que va ser presentat als diferents agents públics i privats que l'integren en un acte celebrat a l'Escorxador d'Olesa de Montserrat, vol esdevenir un referent europeu en l'impuls de l'activitat agrària dels territoris rurals.

El pla es basa en l'acord pres entre els agents públics i privats implicats i estableix un marc de cooperació i treball entre ells. Així, el pla es constitueix com un instrument de referència per impulsar les actuacions dirigides a la preservació, la gestió i la dinamització del parc rural a partir de cinc línies estratègiques que es concreten en 61 mesures d'actuació, totes encaminades a revitalitzar econòmicament i demogràficament el territori del parc rural i dotar-lo d'oportunitats de futur.

El pla defineix una primera estratègia que passa per impulsar «la nova pagesia i emprenedoria». Garantir la continuïtat de les explotacions i del mateix paisatge agrícola fent viable la producció és una de les fites.

El pla també posa en valor el territori «a partir d'identificar i promocionar els productes i serveis que ofereix el Parc Rural del Montserrat». Gairebé de manera vinculada, d'un punt a l'altre, especifica que cal tenir «un territori endreçat», «fer compatibles els valors naturals i la preservació del paisatge amb la realització d'activitats econòmiques», segons diu.

El quart punt veu «la ruralitat com a oportunitat, amb el foment de les activitats econòmiques i el teixit social del territori rural», i el cinquè és una aposta per «la promoció de la cooperació i el treball en xarxa entre els agents del territori per tal d'impulsar el coneixement i assolir objectius comuns i col·lectius».

Des del 2004

La concepció del Parc Rural del Montserrat arrenca l'any 2004 quan a iniciativa dels municipis de Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera i el Bruc es van fer els primers passos. Aquell primer compromís es va formalitzar aleshores amb la signatura d'un primer conveni de col·laboració i, més endavant, l'any 2006, amb l'adhesió a «la Carta per a la preservació, la millora, el desenvolupament i la gestió del Parc Rural del Montserrat».

L'any 2018 es va aprovar el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els 16 ajuntaments impulsors del Parc Rural del Montserrat. I actualment el Parc Rural del Montserrat abraça dues vegueries, Catalunya Central i Regió Metropolitana de Barcelona, quatre comarques Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental, i prop de 20 municipis. En total ocupa una superfície de 347,9 km², xifra que suposa el 4,5% del territori de la demarcació de Barcelona. De moment no hi ha entrat Esparreguera.