Amb crides en favor de la sanitat pública, un centenar de vilanovins i vilanovines es van concentrar ahir al matí davant de l'ajuntament de Vilanova del Camí per iniciar una marxa fins al Casal de la Gent Gran d'Igualada. A les 12 del migdia, es van unir amb els col·lectius i els ciutadans reunits a la capital de l'Anoia per manifestar-se fins a la plaça de l'Ajuntament, en desacord amb la situació actual del servei de pediatria de la comarca i les solucions que s'han proposat des de l'Institut Català de la Salut (ICS) i CatSalut.

Dignitat, adequació del servei i gratuïtat són els tres pilars defensats pels manifestants. Amb els fulls repartits en comerços de les poblacions de la comarca, han reunit en les darreres setmanes més de 4.000 signatures. El moviment també s'ha dinamitzat a les xarxes socials: la pàgina de Facebook «Por un servicio digno de Pediatria» té més de 850 inscrits.

Gemma Ceron, membre de la Plataforma per un servei digne de pediatria, va detallar a Regió7 que «falten pediatres a tota la comarca. Per nombre de nens, n'hi hauria d'haver de 12 a 13, amb una ràtio de 1.200 nens per pediatre. Actualment a la comarca hi ha 7 pediatres. Toquen uns 3.000 nens per cadascun.

El servei a la comarca el donen els pediatres rurals i les places fixes dels 4 CAP grans, dos a Igualada, un a Vilanova del Camí i un altre a Montbui. Ara mateix a Vilanova hi ha 2.200 nens i nenes i tan sols hi ha un pediatre fix». Ceron va denunciar que «a Igualada no ens han volgut facilitar les dades. Comptem que hi ha uns 6.000 nens i nenes i, fixos, 3 pediatres. El servei rural el cobreix un sol professional i tracta uns 1.950 nens».

Ceron va aclarir que «demanem, sobretot, millores laborals per als professionals i que no es perdi la sanitat pública, perquè l'estem pagant tots. Ens seguirem movent fins que trobem la solució». Finalment, va assenyalar que si bé «volem presentar el plec de signatures recollides l'abril, ho decidirem en properes reunions».

La manifestació va transcórrer sense incidents fins a l'entrada de la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, on les obres de millora del ter-ra protegien el treball del nou enrajolat, alhora que tancaven l'entrada de la manifestació pel carrer de l'Argent. En tot moment, l'Escola de Percussió d'Òdena va animar la marxa reivindicativa.

Cristina Lázaro, també de la Plataforma, va llegir el manifest en què s'exigeix un servei de pediatria «viable, estable, eficient, professional i competent». Es consideren mesures «insuficients i inadequades pel nombre real de nens i nenes de la comarca» fer recaure el servei de pediatria en les infermeres, fer que el pediatre treballi alhora al CAP i a l'hospital d'Igualada per tal de fer més atractiva la plaça i unificar en un únic centre assistencial comarcal el servei pediàtric sense augmentar el nombre de professionals.

Les demandes dels manifestants van ser que «fills, nebots i nets tinguin el dret de ser atesos per un professional adequat, que tots els nens tinguin dret a una sanitat d'acord amb les seves necessitats, que se'ls dediqui el temps necessari en visites mèdiques i que no hi hagi saturació per manca de mitjans humans». Alhora, van reinvidicar que «les condicions laborals dels pediatres fossin més atractives» per incitar-los a venir a treballar a la comarca. Finalment, es va fer un prec directe a la consellera de Salut, la igualadina Alba Vergés, perquè consideri la situació «com a primordial i urgent, pel benestar dels infants».

En el manifest també es va anunciar que la recollida de signatures continuarà i que l'organització les presentarà al Parlament. L'entrada de la manifestació pel carrer de l'Argent no va passar per alt als convocats, que van acabar el manifest dient que «per moltes obres que posin, anirem on faci falta!». La manifestació es va dissoldre al crit de «Més pediatres, menys excuses».