20 de març de 2019
20.03.2019

Igualada commemora els 200 anys del Cementiri Vell amb un cicle d'activitats

Els actes començaran aquest dissabte amb un concert i una visita guiada i s'allargaran fins al novembre

19.03.2019 | 23:46
El Cementiri Vell es va inaugurar el 1819 a l'actual avinguda de Pau Casals

Igualada posarà en marxa aquest dissabte un cicle d'actes que s'han programat per commemorar els 200 anys de la construcció del Cementiri Vell. Va ser el 1819 quan es va inaugurar un nou cementiri, ubicat a l'actual avinguda Pau Casals cantonada amb el carrer del Repòs.

L'anterior, situat a la placeta del Bruc, s'havia obert 117 anys enrere i, en bona part per motius de salubritat pública, se'n va fer un de nou lluny de la parròquia i als afores del nucli poblat. Sota la direcció de l'arquitecte Josep Bofarull, es va projectar un conjunt d'estil neoclàssic que, el 1909, es va ampliar amb l'anomenat cementiri dels pobres.

El primer acte de l'agenda que recordarà els seus orígens serà el concert que tindrà lloc aquest dissabte, a les 12 del migdia. Un concert de vent amb David Riba i Nelia Sanxis tocant la flauta travessera i Carles Pertegaz al clarinet baix. Interpretaran London, de Joseph Haydn, i també tres cançons populars catalanes, del mestre Joan Just, que reposa al mateix cementiri.

Després del concert, es durà a terme la ruta cultural «El Cementiri Vell d'Igualada, espais, racons i funcions», que permetrà descobrir la història d'aquest espai emblemàtic. La creació de nous cementiris va ser un procés general en tots els municipis, després que l'any 1787 Carles III va prohibir enterrar dins les ciutats i viles, i així es va iniciar un radical període de canvis. La visita també permetrà conèixer la història i altres secrets d'aquest espai, com el cementiri dels protestants, on eren enterrats els qui no professaven la religió catòlica.

A més de la primera ruta cultural, fins al mes de maig es duran a terme altres visites guiades en aquest espai: el dijous 11 i el dissabte 13 d'abril i també el dimecres 8 i el dissabte 11 de maig, totes a les 12. No cal inscripció prèvia i totes les visites són gratuïtes.

A banda, del 22 de març al 31 de maig, al vestíbul de l'ajuntament d'Igualada es podrà veure l'exposició «200 anys del Cementiri Vell d'Igualada». Una mostra comissariada per Jordi Enrich i David Martínez, que repassarà l'evolució dels espais funeraris de la ciutat. Des dels antics assentaments funeraris tardoromans o el cementiri de Santa Maria a la plaça del Bruc fins al Cementiri Vell i el Cementiri Nou. La mateixa exposició es podrà veure al mateix Cementiri Vell fins al 3 de novembre.

El dilluns 28 d'octubre, a les 6 de la tarda, al Teatre Municipal l'Ateneu i dins del marc de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran (AUGA), es durà a terme la conferència «Que la terra et sigui lleu!: els rituals de la mort a la Barcino romana», a càrrec de Carles Buenacasa, professor d'Història Antiga a la Universitat de Barcelona (UB). La presentació anirà a càrrec de Jordina Sales, doctora en Història Antiga i Arqueologia i durant l'acte es farà la presentació de l'edició de la publicació que recull la història i les imatges del Cementiri Vell d'Igualada. El treball ha estat una recerca de Jordi Enrich, historiador i arqueòleg. També es lliurarà als assistents un exemplar del treball.

Per cloure les activitats commemoratives, el dissabte 2 de novembre, durant la missa de difunts al cementiri, hi haurà acompanyament musical, que culminarà amb el concert Moments musicals introspectius, a càrrec de Gina Miranda al piano i Edmon Bosch al violoncel.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook