La Comunitat Minera Olesana, l'única cooperativa catalana que gestiona el servei integral d'aigua en un municipi, celebra el seu segle i mig de vida. El 8 de desembre del 1868 un grup de ciutadans d'Olesa de Montserrat va fundar la Sociedad Minera Olesanesa, en forma de societat privada civil, amb l'objectiu principal de disposar d'aigua corrent a les cases i amb garanties de salubritat per al consum a Olesa de Montserrat. Aquest 2019 es commemoren els 150 anys des de la seva fundació.

El darrer trimestre del 2018, la cooperativa ja va donar el tret de sortida a la celebració dels seus 150 anys d'història, que han servit, segons fonts de l'entitat, per «posar en valor els aspectes que han acompanyat la cooperativa durant aquest segle i mig, s'han dirigit als socis, al món cooperatiu, a les escoles i a la ciutadania en general».

La Comunitat Minera Olesana ha decidit centrar la seva celebració en diversos eixos: la relació històrica amb el municipi amb l'aigua i la trajectòria de l'actual cooperativa durant el seu segle i mig de vida; els reptes de present i de futur al món de l'aigua; i la importància de l'economia social i el cooperativisme en els serveis bàsics com l'aigua, entre d'altres.

La celebració continua aquest mes de març, amb l'exposició «Aigua i economia social: 150 anys de la Comunitat Minera Olesana», organitzada conjuntament per la cooperativa i l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i que es podrà visitar gratuïtament de l'1 de març al 31 de març a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura.

L'exposició, que té una voluntat divulgativa, permet al visitant fer un recorregut per la història de la cooperativa. La Comunitat Minera Olesana té 10.000 socis i un model de gestió d'aigua únic.

La mostra també s'emmarca dins els actes de celebració del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra el 22 de març, i que enguany té com a lema «L'ús i l'abús dels plàstics, el seu impacte i tu què fas per

minimitzar-ne els efectes». La mostra consta de quatre espais: «L'aigua al món», destinat a destacar la importància d'aquesta substància per la vida de l'ésser humà

i a denunciar-ne el malbaratament; «150 anys d'història», que mostra l'evolució de la cooperativa; «La Comunitat Minera Olesana, avui», que s'endinsa en l'estat actual, i «Economia social», enfocat a divulgar els beneficis de seguir el model cooperatiu.