El Consorci de l'Alta Anoia sobreviu amb un dèficit que no té via de solució. Els darrers anys ja ha tingut una respiració assistida en forma de diners públics de la Diputació de Barcelona, segons diverses fonts consultades per aquest diari. Ajuts que inicialment no tindrien la finalitat de mantenir l'estructura d'un consorci que està tocat de mort, perquè amb els 6.000 euros anuals que hi aporten els ajuntaments no es cobreixen les despeses de personal i de funcionament estructural, però és que, a més a més, sobrevola un crèdit de 250.000 euros concedit per Catalunya Caixa, ara BBVA, per a la construcció de la seu de la institució, que, de moment, no s'ha reclamat.

Els comptes interns del consorci als quals ha tingut accés aquest diari assenyalen que el 2017 hi havia un balanç negatiu acumulat de 226.000 euros, amb unes pèrdues durant el 2017 de 73.000 euros. Aquests són comptes que no han estat publicats. De fet, el resultat econòmic del consorci no figura al seu web per poder ser consultat públicament com cor-respondria per la Llei de Transparència, ni apareix, tampoc, en els comptes de l'Ajuntament de Pujalt, que seria la institució pública que ara se'n fa càrrec.

A més a més, els darrers anys, el consorci va haver de renunciar a una subvenció europea de més de 30.000 euros per fer front a la construcció de l'edifici de la seu. Fonts properes a la institució en el moment de la no acceptació d'aquesta ajuda asseguren que no es van poder documentar les factures de la construcció del nou edifici i es va al·legar una pèrdua de documentació.

L'endeutament del consorci amb Catalunya Caixa, generat arran de la construcció del nou edifici, seria de l'entorn de 250.000 euros. Però, de moment, l'entitat financera no ha fet el requeriment perquè els diners els siguin retornats, i segons les fonts consultades per aquest diari, l'estratègia que ha anunciat el govern és esperar que l'entitat financera no faci el consegüent requeriment per cobrar el deute i que l'obligació decaigui en aquesta situació.

Aquest consorci viu de manera peculiar des de diferents punts de vista. Per exemple, té la seu de la institució als Prats de Rei, però la responsabilitat economicojurídica és de l'Ajuntament de Pujalt, on governa un dels pesos pesants a l'Alta Segarra de l'antiga Convergència, Antoni de Solà. De Solà, de fet, ja era el pare d'aquest consorci en el moment de crear-lo, quan des del Consorci es volien establir unes polítiques supracomarcals que poguessin contrarestar altres iniciatives impulsades per l'Ajuntament de Calaf.

No deixa de ser peculiar el pressupost del 2018, en el qual només consta un total de 69.490 euros distribuïts en tres capítols: 42.740 euros de despesa de personal (1 tècnica de turisme amb contracte temporal) i una comptable (també amb contracte temporal): 700 euros de despeses financeres (que no tenen a veure amb el retorn del deute a Catalunya Caixa) i 26.050 euros de despeses de béns i serveis corrents. En el capítol d'ingressos només hi consten 69.490 euros de transferència corrent.

En aquests moments, l'activitat del consorci és molt baixa i ha deixat de prestar bona part del servei turístic que feia el cap de setmana, la qual cosa dificulta encara més el seu futur.