En el marc de l'agenda de l'educació física i esportiva catalana i a Igualada, com a Ciutat Europea de l'Esport, s'ha presentat de la mà del Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya (COPLEFC), el treball dels darrers 3 anys al voltant de la jornada del 25 d'abril, Dia de l'Educació Física al Carrer (DEFC). L'acte central de la trobada institucional ha estat la lectura del Manifest DEFC 2019, Per una Educació Física per a la Vida.

La jornada promoguda per COPLEFC té com a finalitat promocionar els hàbits en els infants i joves per a la pràctica de l'educació física a l'exterior dels centres educatius, amb l'objectiu final de que per un dia, totes les activitats del centre participin de l'educació física fora de l'escola. La celebració del DEFC del 2018 va aplegar 135 centres educatius de Catalunya, amb un total de 14.230 alumnes. Durant aquella 3ª edició, 10 centres educatius de la capital de l'Anoia van participar en les jornades amb un total de 1.554 alumnes. Per aquest any, la COPLEFC té ja inscrits 157 centres educatius de tot el principat, amb 15.678 alumnes. En paraules de Pere Manuel, president de COPLEFC «l'educació física va més enllà de l'esport, són uns hàbits saludables que ens acompanyen tota la vida, contra els costum del sedentarisme».

Degut a una indisposició d'última hora, Gerard Figueras, secretari general de l'Esport de Catalunya, ha estat substituït per Oriol Marcé, Sub-director General d'Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya. Marcé ha destacat la jornada com un fet per visibilitzar la situació de les escoles, on d'una mostra de 10.000 infants i joves enquestats, tan sols el 56% acomplia l'objectiu assenyalat per l'OMS de practicar 60 minuts d'esport al dia. I de tots els participants a l'enquesta, un 25% no arribava a fer esport un cop a la setmana. Per a Marcé, l'objectiu ha de ser que l'hora d'esport al dia sigui practicada per totes les franges d'edat, fins als universitaris.

Aleix Gabarró, Sub-director General d'Ordenació Curricular del Departament d'Educació ha destacat la transversalitat en el circuit curricular dels alumnes de l'educació física, present en els valors, l'esport, l'àmbit social i professional del curs acadèmic i ha subratllat que l'àmbit d'implementació s'haurà de fer dins les hores lectives, tan de primària com de secundària.

Marc Castells, alcalde d'Igualada ha destacat la feina feta per Rosa Maria Plassa, regidora d'Esports i Agermanaments en l'objectiu d'aconseguir el títol de Ciutat Europea de l'Esport, un fet que Oriol Marcé ha assenyalat que no ha estat flor d'un dia. Si bé un dels motius de la trobada era el de celebrar que per primera vegada en els darrers quatre anys, el Departament d'Educació estava present en l'acte de presentació del DEFC i en tant que així, demanar poder començar a treballar de bracet amb les jornades d'educació esportiva ha estat Castells qui, després de treure's el barret d'alcalde i en qualitat de president de la Diputació de Barcelona ha fet públic el suport institucional de l'ens per primera vegada.

La lectura del manifest no ha anat a càrrec de membres del Consell Esportiu de l'Anoia, sinó de dos professors d'educació física, en representació de tot el col·lectiu. Per part de primària ha llegit la primera part del text Biel Escolà, mentre que Elena Grau, professora de secundària ha estat la l'encarregada de cloure la lectura.