El centre d'innovació sobre economia circular d'Ecoembes, TheCircularLab, ha triat Igualada per dur a terme una prova sobre reciclatge a la ciutat. «Reciclatge 5.0» és una idea de canvi en el món de la selecció de la brossa que busca revolucionar i repensar la manera de mobilitzar el ciutadà en qüestions mediambientals amb un projecte únic a Europa.

Consisteix a connectar el ciutadà amb el contenidor groc, a través del seu mòbil, i mobilitzar-lo perquè recicli més i millor. Una webapp serà l'encarregada d'assessorar-lo. Fonts d'Ecoembes han explicat que, «gràcies a tecnologies com la sensòrica, les apps, la gamificació o el blockchain es pot millorar el reciclatge». Fonts de l'empresa han indicat que els ciutadans que vulguin participar en aquesta iniciativa pilot s'hauran d'inscriure en una webapp. Tots els contenidors i papereres intel·ligents disposaran d'un codi QR i, quan el ciutadà estigui a prop, gràcies a la geolocalització del seu smartphone, serà identificat.

Per cada acció de reciclatge, el sistema computarà digitalment a Reciclos, un sistema de puntuació digital, que permetrà canviar el seu compromís per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat.

El projecte es pilotarà durant el 2019 mitjançant la col·locació de contenidors intel·ligents a Igualada, Sant Boi, Granollers i la comarca del Pla de l'Estany; i amb la instal·lació de papereres digitals a les instal·lacions de l'Hospital Can Ruti o la UPC i la URV.