"Vivíem en una masia grandiosa que encara es recordava de quan havia estat castell, tota voltada d'hortes, la riera un xic més avall, el molí a la dreta, i després boscos i vinyes". L'entorn de Calaf va ser el paisatge d'infància d'un dels autors més notables del modernisme europeu, Alexandre de Riquer (1856). La seva obra Quan jo era noi mostra el seu vincle amb el poble i les seves memòries d'infància. El record d'un artista que va conrear la pintura, l'escriptura i el disseny es manté viu a Calaf. Una prova és que ahir es va presentar una nova edició de Quan jo era noi, adaptada al català actual per difondre l'obra. Edicions de l'Albí s'ha encarregat de l'edició. A més, els familiars de l'artista van recollir el Pergamí de Fill Il·lustre de la vila de Calaf.

Els descendents d'Alexandre de Riquer es van mostrar agraïts davant de l'acte de reconeixement al seu avantpassat. La cita es va celebrar al Casino de Calaf i el públic va poder escoltar les intervencions de l'historiador calafí Josep Maria Solà, l'editor del llibre, Jaume Huch, l'expert en la figura homenatjada Joan Graells i alguns familiars. Entre tots, van reconstruir la vida i l'obra d'una persona que, segons ells, es podria definir com un "artista total".

L'historiador Josep Maria Solà va remarcar la "importància d'estimar els artistes de casa nostre i conèixer la seva obra". Va recomanar als veïns que llegeixin l'obra Quan jo era noi "perquè mostra les seves inquietuds infantils a Calaf i exposa la seva mirada innocent del món". El llibre està escrit en prosa poètica. L'editor Jaume Huch va explicar que la nova edició manté la composició de l'original "però hem adaptat el llenguatge a les normes ortogràfiques actuals per aconseguir captar un públic més ampli". Va recordar que el llibre original es va editar l'any 1897 i, des d'aleshores, només s'havia elaborat un facsímil l'any 2006. Avui l'obra ja es podrà trobar a les llibreries.

Un dels besnéts de l'artista, Borja de Riquer, va destacar el vincle que el seu besavi tenia amb Calaf. Va explicar que quan ell escrivia cartes als amics es presentava com "el segarreta, fill de Calaf". Va agrair a l'Ajuntament i als veïns de Calaf la preocupació per recuperar la figura i l'obra artística de Riquer "organitzant actes, aixecant escultures o posant el seu nom a l'institut del poble". En aquest sentit, l'alcalde de Calaf, Jordi Badia, va remarcar que l'any vinent, que farà cent anys de la seva mort, "s'organitzaran més actes i recorreguts culturals que difonguin la història d'aquest personatge".

Alexandre de Riquer va conrear diferents arts. Un veí de Calaf que ha estudiat la seva figura, Joan Graells, va repassar la seva trajectòria artística. Va destacar la seva activitat en el camp de les arts gràfiques. Riquer va esdevenir el representant del disseny internacional gràcies als seus viatges, va comentar Graells. La besnéta de l'artista Isabel de Riquer va explicar que allò que més l'atrau del seu besavi "és la seva vessant literària". "La cultura i la literatura de l'edat mitjana i, sobretot, el món artúric, va ser una de les seves fonts d'inspiració", va afirmar.