«Vivíem en una masia grandiosa que encara es recordava de quan havia estat castell, tota voltada d'hortes, la riera un xic més avall, el molí a la dreta, i després boscos i vinyes». L'entorn de Calaf va ser el paisatge d'infància d'un dels autors més notables del modernisme europeu, Alexandre de Riquer (1856). L'obra Quan jo era noi mostra el seu vincle amb el poble i les seves memòries d'infància. El record d'un artista que va conrear la pintura, l'escriptura i el disseny es manté viu a Calaf.

N'és una prova la nova edició del llibre Quan jo era noi, que ha impulsat la berguedana Edicions de l'Albí i l'historiador calafí Josep Maria Solà. La nova edició s'ha adaptat al català actual amb l'objectiu de difondre-la entre el gran públic. Divendres es va presentar al Casino de Calaf, on també es va lliurar el pergamí de fill il·lustre de la vila a la família. Durant l'acte van intervenir diversos experts sobre la figura de Riquer i alguns familiars. Tots van coincidir a definir-lo d'«artista total».

L'historiador Josep Maria Solà va remarcar la «importància d'estimar els artistes de casa nostra i de conèixer la seva obra», i va recomanar als veïns la lectura del llibre Quan jo era noi «perquè mostra les seves inquietuds infantils a Calaf i exposa la seva mirada innocent del món». El llibre és escrit en prosa poètica.

L'editor de l'obra, Jaume Huch, va explicar que la nova publicació manté la composició de l'original «amb l'objectiu de mantenir la maquetació i els dibuixos que també va elaborar l'artista». Va recordar que el llibre original es va editar l'any 1897 i, des d'aleshores, només s'havia elaborat un facsímil l'any 2006.

Un dels besnets de l'artista, Borja de Riquer, va destacar el vincle que el seu besavi tenia amb Calaf. Va explicar que quan ell escrivia cartes als amics es presentava com «el segarreta, fill de Calaf». Va agrair a l'Ajuntament i als veïns la preocupació per recuperar la figura i l'obra artística de Riquer «organitzant actes, creant escultures o posant el seu nom a l'institut del poble». En aquest sentit, l'alcalde de Calaf, Jordi Badia, va remarcar que l'any vinent, que farà cent anys de la seva mort, «s'organitzaran més actes i recor-reguts culturals que difonguin la història d'aquest personatge».

El veí de Calaf Joan Graells ha investigat a fons la vida i l'obra de Riquer. Va destacar la seva activitat en el camp de les arts gràfiques. Alhora va remarcar el seu paper com a representant del disseny internacional, gràcies als seus viatges. La besneta de l'artista Isabel de Riquer va explicar que allò que més l'atrau del seu besavi «és el seu vessant literari».