L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha donat a conèixer a Igualada la guia i els materials de la campanya «Petits canvis per menjar millor». Els professionals del món de la sanitat, l'alimentació i l'ensenyament es va trobar el dia 3 passat a l'Aula Magna de la Universitat d'Igualada.

El material presentat s'estructura en tres grans grups de missatges concrets i senzills sobre els aliments i les conductes que cal potenciar, els que cal reduir i als que convé canviar-ne la qualitat perquè siguin més saludables i respectuosos amb l'entorn. Incorporen en cada apartat consells de promoció i consum responsable, de sostenibilitat i de reducció del malbaratament i també s'inclouen recomanacions per seguir una vida activa i social.

Pel que fa als aliments que cal menjar més, aquests són les fruites i les hortalisses, els llegums i la fruita seca, i també promoure la vida activa i social. Cal reduir el consum de sal i aliments salats, de sucres i aliments i begudes ensucrades, de carn vermella i processada i d'aliments ultraprocessats. Les opcions de canvi respecte d'altres tries menys saludables són l'aigua -enfront de les begudes ensucrades i begudes amb alcohol-, els aliments integrals -respecte dels produïts amb farines refinades-, l'oli d'oliva verge -en relació amb altres greixos- i els aliments de temporada i de proximitat.

L'objectiu d'aquest nou material és sensibilitzar els professionals i la població sobre els aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de manera important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació.

«Petits canvis per menjar millor» ha estat revisat i consensuat per 52 professionals provinents de diferents col·legis professionals, societats científiques, entitats, universitats, fundacions, associacions, divulgadors científics i diferents departaments de la Generalitat. També es du a terme la campanya Implica't, de prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, centrada en la primera infància i en la família.