L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat s'ha compromès a redactar un Pla Municipal d'Habitatge del 2019 al 2024. El grup que és al govern municipal, Movem Olesa, ha estat l'impulsor de la proposta conjuntament amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord.

L'acord es va prendre amb l'aprovació d'una moció en el darrer ple, amb els vots a favor de Bloc Olesà, PSC, Movem Olesa i ERC, i les abstencions de PDeCAT-Demòcrates i PP. El text també demana que s'emprenguin accions per forçar l'ampliació del parc públic d'habitatges a Olesa.

La moció la va presentar Movem Olesa a instàncies de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord. Destaca que Olesa pateix «una nova bombolla immobiliària que fa que els preus, tant de compra com de lloguer, hagin entrat en una nova espiral alcista, i s'ha arribat al nivell del 2007».

Davant el fet que hi ha països que disposen d'un 15% o un 20% de parc públic d'habitatge, la moció destaca que «és urgent i necessari buscar fórmules i establir mecanismes per arribar al 15% en el termini de 10 anys», sobretot per l'emergència social que suposa l'accés a un habitatge digne.

Si bé l'Ajuntament d'Olesa disposa de pisos destinats a emergències socials, la moció destaca que aquest parc d'habitatges és «del tot insuficient per fer front a les necessitats actuals». Per aquest i altres motius, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca pretén, amb aquesta moció, «crear mecanismes de generació de més habitatge de lloguer, sobretot de preu de protecció oficial, i d'augmentar la capacitat del parc d'habitatges públic de lloguer».

Per aconseguir-ho, la PAH considera necessari que Olesa disposi d'un Pla Local d'Habitatge «per impulsar mesures de potenciació de les polítiques públiques d'habitatge i de protecció oficial», i que es posin «les multes i sancions corresponents als pisos buits de manera permanent i injustificada en mans de grans tenidors».

La moció, doncs, demana al govern la a redacció del Pla Municipal d'Habitatge 2019-2024 «a partir de l'anàlisi de la realitat al municipi i de llurs necessitats amb especial atenció a prevenir i atendre l'emergència habitacional i l'exclusió residencial, garantir el bon ús de l'habitatge, ampliar el parc d'habitatge assequible, mantenir, rehabilitat i millorar el parc actual i tenir present les iniciatives socials innovadores sobre habitatge».