05 de maig de 2019
05.05.2019
Regió7

El festival Aerosport arrenca amb un miler de persones i «avions que salven vides»

El públic assistent a l'aeròdrom Igualada-Òdena va presenciar de prop els aterratges i va poder veure algunes aeronaus per dins

04.05.2019 | 23:41

El festival d'aeronàutica esportiva Aerosport, que se celebra aquest cap de setmana a l'aeròdrom Igualada-Òdena, va aplegar ahir al matí prop d'un miler de persones en una edició centrada en les tasques dels cossos de seguretat i emergències. El públic va poder presenciar de prop els ater-ratges dels helicòpters dels Serveis d'Emergències de la Generalitat (SEM), els Mossos d'Esquadra i de Salvament Marítim, i va poder veure les aeronaus per dins i conversar amb els pilots i membres de cada servei.

El festival també va tenir la participació dels avions de Vigilància i Atac (AVA) dels Bombers de la Generalitat, que en aquest cas eren exposats a l'altre extrem i tan sols es podien veure per fora. Com en altres edicions, el Grup de Rescat de Muntanya acompanyava els pilots d'aquest darrer cos, i al llarg de la pista s'exposaven desenes d'aeronaus esportives, avionetes i ultralleugers que després s'anirien enlairant.

Si bé el cos de Bombers ja està més acostumat a la participació en aquest tipus de certàmens, no passa el mateix amb la dotació de Mossos d'Esquadra, que, després d'aterrar, ahir van informar que portaven actiu tot el sistema de vigilància –antenes, sensors, càmera i cablejat–, motiu pel qual van demanar d'acordonar una zona de seguretat per a l'helicòpter. El darrer cos a aterrar va ser el de Salvament Marítim, perquè a l'hora prevista estaven de servei, patrullant a alta mar. Ferran Beltran, cap del parc de Bombers d'Igualada, va celebrar la presència dels cossos d'emergències, per posar en relleu «el paper sobre la prevenció i la seguretat que fan», alhora que va celebrar «les xerrades d'aquest any, centrades a explicar les intervencions dels serveis d'emergència».

Carme Riera, regidora d'Acció Social de l'Ajuntament d'Igualada, va agrair la presència de les forces de seguretat i els cossos d'emergència en l'edició d'enguany, i ho va valorar com un acte de generositat i reconeixement necessari perquè «on el temps és or, els herois del cel [en referència als cossos de l'aire] poden fer que l'atenció sigui el més ràpida possible, i encara que a vegades sigui per imprudències, estan obligats a jugar-se la vida pels altres».

El plat fort d'ahir a la tarda i d'aquest matí seran les acrobàcies del navarrès Castor Fantoba i l'igualadí Àlex Balcells. Per contra, la nota discordant d'ahir va ser el fort vent, que va impedir alçar la xarxa que limitava l'espai aeri per als vols i exhibicions de drons.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook