Una vuitantena de persones es van aplegar a l'Antic Escorxador d'Esparreguera per celebrar la trobada anual de les agrupacions folklòriques i tradicionals de la vila. La 9a Festa de la Fede va arrancar amb el concert vermut previ a la fideuada popular.

En el marc de la Festa Major de la federació, com va afirmar el president de la Fede, Joan Tejedor, els nens i nenes van poder provar d'enfilar-se en un castell, d'aprendre algun ball de bastons, de trenar les cintes del ball de les gitanes al voltant del pal, de fer un primer tast de pólvora amb els Diables o de portar durant una estona l'Espinguet, un petit espàrrec de la colla gegantera d'Esparreguera que aquest any ha visitat totes les escoles del poble.

Per a Tejedor, «la cultura popular és una forma de crear identitat i comunitat molt positiva, amb festes d'agermanament com aquesta, en clau local, on entre tots compartim fer poble».

La Fede, com popularment es coneix a la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d'Esparreguera, agrupa la Colla de Bastoners del Montserratí i els castellers, el ball de gitanes, la Colla de Diables i Geganters d'Esparreguera i actualment és l'entitat gestora de la festivitat cultural del poble. Aquest any ha estrenat les reformes del sostre de l'Escorxador, els banys, i s'hi han fet altres petites actuacions.

A través d'aquesta cita anual, la Fede obre les portes a la ciutadania per donar a conèixer les tasques de desenvolupen les entitats d'Esparreguera, mostrar l'espai on s'assaja i també per acollir nous membres.