El Govern adjudicarà la gestió del Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell la pròxima tardor. Aquesta és una de les conclusions de la reunió que va tenir lloc ahir entre el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera d'Empresa, Àngels Chacón; representants dels sindicats, de les patronals i també del Clúster de la Indústria de l'Automoció. També hi van ser presents els representants de l'Ajuntament de Martorell.

Aquest centre, que s'ha explicat com un model innovador de formació per a una de les indústries més potents de Catalunya, ha estat encallat durant 6 anys. La inacció del Govern català havia portat el sector de l'automòbil a buscar alternatives i l'Ajuntament de Martorell a reclamar el retorn dels terrenys.

El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) està treballant en la licitació, que ha de sortir publicada abans de les vacances d'estiu per poder fer l'adjudicació a la tardor i posar el centre en marxa. El president Torra va destacar «el gran acord» a què van arribar totes les parts per donar l'impuls final a l'equipament. El president del Govern va visitar el Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell ahir al matí, acompanyat de la consellera Chacón.

Durant la trobada es va arribar a l'acord que tots aquests agents participaran de la gestió del centre i van posar en comú que l'objectiu és que aquest centre pugui esdevenir el més important del sud d'Europa.

En la reunió hi va haver «bona sintonia», segons fonts presents a la trobada, entre els agents i han coincidit que és important impulsar la formació en un sector clau a Catalunya, que factura 23.800 milions d'euros i genera 143.000 llocs de treball directes i indirectes. A més, des del Govern també es vol exportar aquest model de centre d'FP amb una governança participativa entre els diferents agents socials.

Licitació a l'octubre

Pel que fa als terminis, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) està treballant actualment en la licitació de la gestió i l'adjudicació d'aquesta està prevista per a la tardor, entre l'octubre i el novembre, moment en què podria entrar en funcionament per a l'FP el centre. La previsió és que aquest equipament pugui acollir uns 15.000 estudiants anualment.

El president de la Generalitat va celebrar que «després de sis anys» s'hagi assolit «un gran acord amb els agents econòmics, socials i l'Ajuntament perquè el centre pugui tirar endavant». També va insistir que ha de ser «un centre de referència en l'àmbiteuropeu» i va destacar «l'ambició» de totes les parts.

Per al president de la Generalitat, el centre reuneix dues de les prioritats del Govern: automoció i FP. El president va apuntar la importància del sector de l'automoció i de la formació professional tant per al futur de Catalunya i la seva projecció com per a les necessitats que tenen actualment les empreses.

Desencallat a l'abril

El 9 d'abril passat, el Govern va aprovar al Consell Executiu que el gestor del centre fos «un operador integral de formació» a través d'una licitació pública. D'aquesta manera, es va desencallar l'impuls del centre, que des de fa anys funciona a un ritme molt inferior del previst per diferents desacords a l'administració. Fins i tot, l'Ajuntament de Martorell va enviar un requeriment al Govern el febrer per reclamar el retorn dels ter-renys on hi ha les instal·lacions.

A banda, l'acord també preveu la creació d'un òrgan de seguiment de l'execució del contracte amb representants de la Generalitat i de tots els agents econòmics (CCOO, UGT, Foment, Pimec i el Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya) i un representant de l'Ajuntament de Martorell.

Anteriorment, la poca activitat del centre també havia aixecat les crítiques del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC) en considerar que el centre «s'havia desvirtuat totalment», segons el seu president, Josep Maria Vall, fet que l'havia portat a buscar «alternatives» que ara replantejarà.