Òdena ha obert al públic la nova biblioteca. Des d'aquest dilluns a 2/4 de 4 de la tarda Òdena té un edicifi propi amb un servei per als vilatans. El bibliobús que durant anys ha visitat la població forma part de la història. La Biblioteca Municipal L'Atzavara ha nascut com a una biblioteca filial de la Biblioteca Central d'Igualada, el fons amb què s'ha equipat prové de la Diputació de Barcelona i a partir d'aquí l'Ajuntament d'Òdena podrà fer propostes per a noves adquisicions, sobretot les d'àmbit local. El projecte el firma Sumo Arquitectes.

L'edifici ha estat dividit en tres espais: una planta baixa, ara buida, on hi ha projectat un casal i un centre de dia, una primera planta dedicada al servei de biblioteca per a estudiants i adults i una segona planta dedicada als usuaris i usuàries infantils, detallava Àngels Costa, bibliotecària itinerant de la Diputació de Barcelona.

La biblioteca no ha estat equipada amb autopréstec, però sí que s'hi fa una prova pilot, on el servei d'impressió d'usuaris i treballadors està centralitzat en una mateixa impressora, i les persones enviaran la documentació a imprimir amb un codi assignat, gràcies al qual es gestiona de forma individual la cua d'impressió. Una segona prova pilot que ha de començar en breu a falta del sistema de càmeres de vigilància i lector extern del carnet de biblioteca serà un servei d'aula d'estudi obert les 24 hores.

Els usuaris titulars d'un carnet de la xarxa de biblioteques podran accedir a la sala d'estudi -una sala polivalent- de la biblioteca, aïllades de les sales infantil i d'adults, fora dels horaris d'obertura, explicava l'auxiliar de biblioteca Pere Regordosa, qui ha detallat que «encara falta el lector de carnets, la càmera i definir el servei».

L'urbanisme de nuclis disgregats del municipi no comptarà amb un suport de bibliobús. Amb 3.608 habitants, Òdena supera els 3.000 necessaris per ser equipat amb aquest servei. En aquest sentit s'ha cobert un dels punts de la Diputació de Barcelona, la qual recomana al nucli d'un poble d'entre 3.000 i 5.000 habitants, la presència d'una biblioteca i a partir de 5.000 habitants, l'ens obliga els municipis a oferir-ne el servei. En aquest sentit, el servei de bibliobús veurà la seva freqüència ampliada a Jorba i a Carme, on de passar cada 15 dies, passarà setmanalment, ha detallat Montse Lobato, directora de la Biblioteca Central d'Igualada.

La inauguració oficial de la Biblioteca Municipal L'Atzavara serà el dissabte 8 de juny a les 12 del migdia, una setmana abans de constituir nous ajuntaments.