Marc Castells lidera un nou projecte per als propers quatre anys a Igualada. Després d'un mandat amb majoria absoluta, al ple ha canviat la situació i hi ha la possibilitat de fer un bloc progressista que serà més nombrós, si tots es posen d'acord, que el mateix govern. Marc Castells estarà acompanyat de 8 regidors més, que dilluns començarà a treballar. A l'oposició hi quedarà l'Esquerra d'Enric Conill, la coalició Igualada Som-hi, de Jordi Cuadras, i els cupaires (Poble Lliure) de Neus Carles, que se senten representants de l'esquerra progressista. També queda fora del govern la candidata de Cs a Igualada, Carme Manchón.

La sessió de constitució del nou ajuntament, que va presidir com a regidor de mes edat, Pere Camps (Junts x Igualada) amb la candidata més jove, Carlota Carné, de la mateix formació, es va desenvolupar segons la votació prevista segons el que havien anat acordant i explicant durant la setmana les diferents formacions. Junts va votar Castells, ERC i Poble Lliure, el candidat republicà Enric Conill (7), Igualada Som-hi es va votar també el seu cap de files, Jordi Cuadras, i Carme Manchón es va votar a ella mateixa. Es va visualitzar la possibilitat de trobar aliances pel que fa a temes nacionals entre Junts, ERC i Poble Lliure. Però el mateix Conill va ser el primer en recordar a Castells que la situació del ple de la capital de l'Anoia "ha canviat". Li va reclamar "consensos" i "passar dels monòlegs a les converses", un esperit que els republicans esperaven per a l'endemà de les eleccions i que no han trobat. Al mateix temps, Conill emplaçava Igualada Som-hi, amb el PSC i Comuns a les seves files, a treballar plegats.

I si Conill li havia dit a Castells que "no li regalaré res i no seré la crossa de ningú", el cap de llista d'Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, va continuar amb les mirades al renovat alcalde posant sobre la taula accions per a Igualada. Des del redacció d'un nou Pla urbanístic (l'actual és del 1986) fins a la política econòmica de la conca o la necessitat de millorar les infraestructures i demanar a la Generalitat que desenterri el projecte del tren transversal, com a mínim la via que havia de comunicar Barcelona amb Igualada i Lleida. Per Cuadras és prioritat tenir un tren que connecti la capital de l'Anoia i Barcelona en 40 minuts. El cap de llista d'Igualada Som-hi va porlar també d'aquesta ciutat per a tothom que havia reclamat en campanya, per fer polítiques per als barris i va assegurar per grans temes de país com poden ser les polítiques LGTBI, medi ambient i canvi climàtic o l violència de gènere en clau Igualada.

Neus Carles, que va justificar la cessió de vot a ERC, per visualitzar l'alterativa d'esquerres i progressista, va reclamar diàleg per escoltar les propostes dels igualadins i de l'oposició, es va mostrar amb "moltes ganes" d'incidir en les polítiques que els son pròpies i que volen portar al debat del ple i van anunciar treball amb el poble, amb la participació ciutadana.

Fins aquest moment, totes les intervencions havien acabat amb aplaudiment i quedava per veure què passaria amb Ciutadans, que per primera vegada tenia representació al ple. Carme Manchón va fer una intervenció pràcticament en català en la seva totalitat, i només va deixar veure algunes de les imatges que s'ha creat la formació d'Albert Rivera, quan en la promesa del càrrec va insistir de manera vehement en la "lleialtat" a la constitució i la corona. En les promeses, Junts i ERC van fer servir la mateix promesa en la que prometien per imperatiu legal i es comprometien a treballar per la república, per la sobirania i pel respecte als drets fonamentals. Manchón va fer una intervenció breu, mostrant la seva disposició a treballar per la ciutat. I els regidors, i el públic, també la va aplaudir com havien fet anteriorment, amb gran correcció, amb la resta de caps de grup.

I Castells va fer un discurs tancat en el seu grup, arrapat als projectes per Igualada, deixant de banda grups com Poble Lliure, amb qui va dir que l'acord era impossible, i mirant d'establir alguna complicitat amb ERC i Igualada Som-hi, grups als que va convidar a anar veure plegats els govern de la Generalitat per reclamar millores ferroviàries. Va fer un discurs, com també havia fet la portaveu del seu grup Carme Riera, fixat en els resultats, en la diferència e vots que té respecte les altres formacions malgrat haver perdut la majoria absoluta, en el fet que va rebre el mateix número de vots que fa quatre anys, i en l'obra feta. Va passar per alt un tema que tindrà segur sobre la taula ben aviat, la redacció del nou POUM, i va referir-se a les possibilitats de creixement industrial.

Ahir a Igualada, després de molts anys, no es va parlar del REC, el particular barri adober. Es va posar de manifest que, per primera vegada, al ple hi haurà més dones que homes (11 són majoria absoluta), van aparèixer samarretes reivindicatives, com la que lluïa Neus Carles per reclamar que "l'aigua és un bé comú, no una mercaderia" o la del republicà Valentí Cortès, per la lliberta de la democràcia. També es va poder veure un president de mesa d'edat que no es va deixar de petonejar les dones de la corporació després d'imposar-los la medalla de regidors, i la regidora Carlota Carné, lesionada al genoll esquerre i acompanyada de bastons. Per a Castells, que recentment ha perdut la mare, va ser un ple diferent, segur. Se'l va veure, però, acompanyat de la família i encara al saló de plens es va fer fotos amb el pare. I per a l'especulació va quedar la frase de Marc Castells: el proper alcalde d'Igualada serà una dona, sense donar més pistes sobre aquesta referència.