L'Ateneu d'Igualada està disposat a fer que tota la formació educativa de 0 a 12 anys passi a ser pública. I l'Ajuntament d'Igualadada, segons va explicar ahir l'alcalde. Marc Castells (Junts x Cat), tot i que no creu que la població necessiti més places públiques, farà costat a l'Ateneu i demanarà al Govern que la d'Igualada sigui una de les escoles triades per transformar-se de privada (concertada) a pública. En el cas de primària, es veu més possible el traspàs que no pas el d'escola bressol, perquè en les darreres dècades la Generalitat no s'ha mostrat partidària d'ampliar els centres d'escola bressol i ha deixat que fossin els ajuntaments els que creessin les places públiques en edats inferiors als 6 anys.

La Generalitat va fer un decret amb el qual obria la possibilitat que centres educatius concertats passessin a ser escoles públiques. L'Ateneu ho ha demanat. I Castells va assegurar ahir que des de l'Ajuntament «no ens hi oposarem». El canvi no suposa que la capital tingui més places d'ense-nyament, en el conjunt serien les mateixes. Això sí, les fins ara concertades serien públiques.

Segons Mireia Claret, presidenta del patronat de l'Ateneu Igualadí, l'escola necessitaria una valoració en positiu per part del consistori que indiqui que es pot ampliar el nombre de places públiques municipals davant del departament d'Educació. En el cas de l'escola bressol, cal veure què passaria en el cas que la Generalitat no se'n volgués fer càrrec i valorar si l'Ajuntament n'assumiria la responsabilitat, com ja passa amb les municipals. Claret considera fonamental el compromís de l'Ajuntament en aquest cas.

De fet, sobre aquest punt, Castells ha comentat que «en el projecte de la llar d'infants s'haurà d'estudiar com s'assumeixen els costos» i si és viable. Segons la directora del patronat, actualment l'Escola Ateneu Igualadí té concedides un màxim de 54 places a l'escola bressol.

Claret també ha explicat que ja es va informar degudament als pares i mares dels alumnes del centre i que s'ha fet un apropament amb el departament d'Educació enviant una carta a la Direcció General de Centres Públics per acollir-se al decret aprovat per la Generalitat de Catalunya el 28 de maig passat.

De fet, aquest punt serà presentat en sessió plenària en el darrer ple de juliol, la setmana que ve, per Igualada Som-hi.

Jordi Cuadras, líder de la formació, ha avançat a Regió7 que «la moció, en principi, farà referència a donar suport a l'ens educatiu» i a partir d'aquí la Generalitat decidirà «si es queda les dues o només una», amb relació a la línia de primària. Amb tot, Cuadras ha assenyalat que l'objectiu d'Igualada Som-hi és que les dues línies del centre educatiu passin a ser públiques.

Amb el desplaçament de l'esfera privada a la pública de l'Escola Ateneu Igualadí, Igualada tindria l'escola pública que les forces d'esquerra havien demanat i el municipi comptaria amb 6 escoles i 4 escoles bressol, totes elles públiques, davant l'oferta de 10 escoles i 9 llars d'infants privades.