Diferents persones d'Olesa s'han constituït aquest mes de juliol en una plataforma per tal de provocar canvis en el planejament del municipi abans de l'aprovació definitiva del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. En la reunió constitutiva a mitjan juliol hi van assistir una vuitantena de persones. La iniciativa ha rebut el suport, segons els portaveus del nou grup, de les associacions veïnals de Sant Bernat, la Central, la Rambla i l'Eixample, el Poble Sec i els Closos. La nova plataforma vol aturar l'aprovació provisional d'aquest Pla, amb la intenció de modificar-lo i de fer-lo respondre a les necessitats dels olesans i les olesanes, mitjançant un procés realment participatiu.

L'actual proposta de l'Ajuntament preveu «un creixement urbanístic considerable», segons els impulsors de la plataforma. Es tracta de la construcció de més de 1.300 habitatges nous en zones agràries, com ara les que es troben prop de la Creu de Beca o de Can Llimona, en altres espais verds com Cal Candi. Tampoc no estan d'acord amb els més de 500 habitatges de l'àrea de la Central que estan previstos. Tot plegat, gens ben vist pel veïnat, el qual reclama -abans de res- acabar els pisos que resten paralitzats o sense utilitzar.

«Però aquesta és només la punta més visible: les demandes veïnals assenyalen la manca d'un model de mobilitat alternatiu amb aparcaments perifèrics, la construcció de zones verdes i parcs o el desenvolupament d'equipaments i serveis per al poble i els seus barris, per tal de canviar el model i plantejar una Olesa més racional, equilibrada i sostenible», segons han explicat les mateixes fonts.

Les persones assistents van organitzar-se en quatre comissions a fi de treballar en paral·lel i de forma coordinada, per paralitzar temporalment l'aprovació del POUM i, així, poder incorporar noves propostes i modificar-ne algunes de les actuals amb alternatives que responguin a l'interès de les persones i el seu entorn.