Tornar al 1714. Aquest és l'objectiu de la Festa dels Miquelets, que aquest cap de setmana arriba a la seva 12a edició i que traslladarà Olesa de Montserrat fins al segle XVIII gràcies a les activitats organitzades per l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Olesa.

Els Miquelets van ser unitats d'elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. La Festa dels Miquelets permet, doncs, que la ciutadania faci un viatge en el temps de més de 300 anys, fins a la guerra de Successió (1705-1714), i també fins als fets que succeïren a Olesa i al seu entorn.

Així ho va destacar el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Xavier Rota, que va recordar, amb orgull, que aquests «són uns fets locals que van tenir transcendència a nivell nacional».

Homenatge als caiguts

I és que a Olesa de Montserrat van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d'Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre el 1706 i el 1714, en el transcurs de la guerra de Successió, a qui es ret homenatge durant la festa.

En aquest sentit, un dels actes centrals és l'homenatge al Memorial 158, el monument que es va dedicar a Olesa a aquests 158 soldats. Enguany l'homenatge al Memorial 158 gaudirà de la presència del secretari primer del Parlament de Catalunya, Eusebi Campdepadrós; el delegat territorial del govern de la Generalitat, Juli Fernández; i Gemma Rodríguez, consellera de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat. L'acte tindrà lloc dissabte, 7 de setembre, a les 13 hores, després de la Trobada i Seguici dels Miquelets que començarà a les 12 hores, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

El regidor de Cultura, Xavier Rota, va destacar que la Festa dels Miquelets és una mostra de les accions que fa Olesa de Montserrat per reivindicar la seva història, així com un «esdeveniment integrador i col·lectiu», més enllà del seu valor històric, cultural i festiu.