El departament de Salut té constància de sis nous casos sospitosos de listeriosi a Catalunya que estarien relacionats amb el brot d'Andalusia, segons va informar la conselleria. Un dels casos s'ha detectat a l'Anoia, mentre que els altres cinc a les comarques del Barcelonès, l'Alt Urgell, Osona, l'Alt Empordà, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

En total, a Catalunya, fins al moment hi ha cinc casos probables i dotze de sospitosos. Tant en aquests sis nous casos sospitosos com en els sis que es van detectar fins la setmana passada, s'està a l'espera de les analítiques per verificar si es tracta de casos confirmats o no. En tots ells se sospita que haurien consumit carn entatxonada d'Andalusia, que va generar a les víctimes quadres amb símptomes lleus.

Un nou brot a Andalusia

La conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia va declarar ahir una nova alerta sanitària per listeriosi i per carn entatxonada, en aquest cas sobre la marca Sabores de Paterna, amb seu a Paterna de Rivera, a la província de Cadis. El conseller de Salut i Famílies andalús, Jesús Aguirre, va detallar ahir en roda de premsa que l'alerta, d'àmbit estatal, es declara com a conseqüència de les anàlisis que inspectors de la Junta d'Andalusia van fer a la carn entatxonada d'aquesta fàbrica. «Aquest mateix matí hem rebut la comunicació del laboratori, que confirma el positiu per listeriosi en un lot de carn», va afegir.

La Junta d'Andalusia va decretar «el cessament de la producció de l'empresa, s'han immobilitzat tots els productes i s'ha ordenat la retirada del mercat de la carn», va precisar el conseller.

Ara, la conselleria de Salut i Famílies andalusa investiga si hi pot haver algun tipus de connexió entre les dues marques de carn entatxonada on s'han detectat infeccions per listeriosi, l'esmentada Sabores de Paterna i La Mechá, la primera on es va trobar un brot d'aquest bacteri.

D'altra banda, la conselleria va informar que dijous es va notificar un nou cas confirmat d'infecció per listèria a la província de Sevilla que presentava una data de consum prèvia a la declaració de l'alerta del 15 d'agost. Amb aquesta, el número total de casos confirmats d'infecció a Andalusia era ahir de 207. També es va produir un nou avortament vinculat als brots, que se suma als sis avortaments anteriors des del sorgiment del primer brot de listeriosi.