L'escola de Castellfollit de Riubregós, a prop de Calaf, arrencarà aquest dijous un nou curs amb deu alumnes, però amb l'ai al cor pel seu futur. S'ha pogut arribar a aquesta xifra perquè enguany ha arribat una nova família a la població, però, amb tot, hi ha pèrdua d'alumnes. És una situació precària, tot i que el centre, amb els criteris actuals del departament i mentre segueixin escolaritzats els alumnes que hi ha ara, es podria mantenir els tres propers anys.

L'escola és fonamental en un poble com Castellfollit de Riubregós perquè és un dels factors que condicionen la vida de les famílies en un municipi de pocs habitants com aquest. El problema ve, explica l'alcalde, Jordi Cases, perquè no hi ha naixements i, per tant, difícilment podran sumar incorporacions si no és de noves famílies. Cases assegura que faran tot el possible perquè el centre «perduri i no tanqui», però insisteix en el fet que el municipi s'està envellint.

Castellfollit de Riubregós (l'Anoia) va tancar el 2018 amb 56 habitants, 83 menys que dues dècades enrere. La despoblació del municipi es percep clarament a les aules. «Si baixa la població, cauen els alumnes», diu l'alcalde. Cases recorda que, tres dècades enrere, l'escola Sant Roc havia tingut una trentena d'alumnes. Ara fan mans i mànigues per assolir la desena.

Fa cinc anys, explica l'alcalde, van tocar fons quan es van quedar amb cinc alumnes. El consistori va engegar llavors una campanya amb la implicació de mitjans de comunicació. Va arribar alguna família jove al poble i l'alumnat va créixer fins als 10. El maig passat, però, va tornar la incertesa, amb dos alumnes que acabaven i cap incorporació. Regió7, aleshores, va tornar a explicar la situació. Finalment, l'arribada d'una altra família els permet ser deu. Però, a tres anys vista, ja saben que a alguns alumnes acabaran i, novament, tornarà la incertesa.

Una atenció personalitzada

Des del centre, la directora, Cristina Auguet, reconeix que, malgrat que «interessa» guanyar alumnes, les característiques que es donen a Castellfollit de Riubregós fan que puguin oferir «un ensenyament més productiu». El centre està integrat a la Zona d'Ensenyament Rural Vent d'Avall, amb Sant Martí Sesgueioles, Copons i els Prats de Rei. Hi ha la directora i una altra docent, a mitja jornada, més quatre professors d'especialitat que comparteixen amb tres escoles més. Alhora, a la mateixa aula, hi conviuen nens de 4 a 12 anys, és a dir, d'educació infantil i primària.

Tot i que la situació, reconeix, suposa molt probablement un esforç extra per al docent, que d'una mateixa matèria ha d'explicar en una mateixa sessió conceptes molt diferents per als diferents nivells, explica que es fan moltes activitats en grup. «Aprenen molt explicant-se els uns als altres i, sovint, això fa que tinguin un nivell superior al que tindrien si estudiessin en una escola convencional», assegura. Segons ella, aquesta atenció tan personalitzada que fan els mestres fa que «l'escola rural sigui la perla de l'ensenyament».

Sense metge a l'estiu

La despoblació de Castellfollit afecta altres àmbits, fora de l'escolar. És el cas de la sanitat. El municipi disposa d'un consultori mèdic, un cop per setmana, però durant l'estiu es queden sense i els veïns s'han de desplaçar a l'ambulatori de Calaf.

Davant de totes les problemàtiques que els suposa el baix nombre d'habitants, l'alcalde manifesta que la intenció del govern municipal és fer polítiques per atraure persones al municipi. La primera, avança, serà elaborar un cens del parc d'habitatge disponible «perquè la gent pugui venir a viure-hi».