Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que robava en domicilis amb el 'mètode del marcador'. Els lladres utilitzaven fils de cola pràcticament imperceptibles entre la porta i el marc per senyalar habitatges en poblacions com Olesa de Montserrat, Abrera o Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat. L'operació policial ha permès detenir tres homes de nacionalitat georgiana, amb edats compreses entre els 33 i els 48 anys, considerats autors de set robatoris amb força en domicilis i acusats de preparar-ne desenes més mitjançant la col·locació de 'marcadors' a les portes dels habitatges. La col·laboració ciutadana va ser clau per alertar dels marcadors de cola i iniciar una investigació que va començar el passat mes de juny i es va concloure el 4 de setembre amb l'entrada als domicilis dels membres més actius del grup criminal, situats a Barcelona i Sabadell.

En els pisos dels pispes, els investigadors hi van trobar més de 200 objectes sostrets, sobretot joies, rellotges i dispositius electrònics, que ja s'han començat a retornar als seus propietaris, així com els tubs de cola que utilitzaven per marcar les portes i diversos jocs de rossinyols que servien per obrir els panys sense provocar-hi danys.

La detecció d'una gran quantitat de marcadors va evitar que es produïssin desenes de robatoris a la Garriga, Vic, Sant Joan de Vilatorrada, Abrera, Sant Andreu de la Barca i Olesa de Montserrat. Els tres arrestats van passar el dia 6 de setembre a disposició judicial i la titular del jutjat d'Instrucció 3 de Manresa en va decretar la llibertat amb càrrecs.

El mètode del 'marcador amb cola'

Es tracta d'un modus operandi molt elaborat que el crim organitzat georgià utilitza per tot Europa. En una primera fase, els lladres marquen els pisos als quals volien accedir i col·loquen uns fils de cola pràcticament imperceptibles entre la porta i el marc. Unes hores o dies més tard duen a terme la segona i última fase del robatori: si els fils de cola estan intactes significa que no hi ha ningú al pis i, per tant, tenen via lliure per entrar-hi i consumar el robatori amb tranquil·litat. En cas contrari, els membres del grup desarticulat desisteixen de fer-lo. Mitjançant l'ús de rossinyols, els autors eren capaços d'obrir els panys de manera ràpida i sense deixar-hi cap senyal.

No obstant, el fet que el pla criminal s'executi en dues fases dona a la policia l'oportunitat d'esbrinar quin entramat hi ha al darrere dels robatoris. És per això que els Mossos d'Esquadra fan crides a trucar al 112 en el cas que algú trobi en els pisos de la seva finca 'marcadors' a les portes dels pisos, ja siguin fets amb fils de cola o amb peces petites de plàstic, que són més habituals.