La Confraria de la Vinyala va recollir de Team Cargols (Toluges, França) el Planxot, un tòtem de fusta que durant tot un any ha de custodiar la ciutat que reculli el relleu de ser ciutat ambaixadora de la Ruta Europea del Cargol.

Aquesta ruta es va crear el mes de juny passat i aglutina ciutats que celebren fires gastronòmiques amb el cargol com a protagonista, i per a la 10a edició de la Fira de la Vinyala, l'any 2020, Òdena en serà la població ambaixadora.

Per segon any consecutiu, el restaurant Taribó d'Igualada ha guanyat el concurs de tast a cegues de la 9a edició de la Fira de la Vinyala d'Òdena. Al premiat pel jurat oficial, que va tastar les receptes dels 14 restauradors participants, s'hi va sumar el premiat pel jurat popular, el restaurant l'Escorxador, també d'Igualada.

Taribó presentava unes «vinyales a l'estil de la Montse», vinyales fregides amb all i oli. Per la seva part, l'Escorxador oferia «vinyales amb vedella femella de l'Escorxador», acompanyades de la part seleccionada de la vedella, amb botifarra negra, sofregit de ceba i tomàquet, picada de fruits secs, aromatitzades amb herbes provençals i lleugerament picants. «Hem estat prop de dues hores cuinant-les», deia Bernat Pallarès, regent del restaurant.

Al llarg del matí d'ahir es van cuinar 1.500 kg de cargols, 500 dels quals els va preparar la Confraria de la Vinyala, ajudada per l'agrupació gastronòmica Cargol Graciós, del barri de Gràcia de Barcelona, va detallar Francesc Puertas, confrare major de la Confraria de la Vinyala.