Abrera es disposa a celebrar la Fira Gastronòmica dels Porrons, la segona edició d'un certamen que creuen que es pot consolidar. Se celebra els dies 27 d'octubre, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre. Es tracta d'una proposta de fira gastronòmica, que munta l'Ajuntament en col·laboració amb l'Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques.

La mostra vol ser un aparador per als productes de proximitat, recordant el passat agrícola d'una població que avui mira molt més cap a la indústria. A la fira hi ha propostes gastronòmiques dels menús d'aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l'activitat agrícola d'abans i d'ara i l'emblemàtic concurs de l'aixecament del porró.

El divendres 27 de setembre, al carrer Rebato, es recupera el concurs d'aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. També s'hi podrà veure una exposició de fotografies antigues i una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que amenitzarem amb música i activitats de cultura popular.

I el cap de setmana, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s'oferiran els plats què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble. El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular.

Els porrons d'Abrera

Fa unes dècades,Abrera era conegut pels porrons: els hostals de l'antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l'entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d'èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L'activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.