La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va insistir, en una visita a Igualada, a enviar un missatge de «calma i tranquil·litat» davant els intents de «criminalització» de l'independentisme des de la premsa i el poder judicial, perquè, va recalcar, «tots sabem que el poble català no és violent». El president de la Generalitat, Quim Torra, també era a Igualada, tot i que no va fer declaracions, i va encapçalar la comitiva institucional, que va visitar el futur Arxiu Comarcal de l'Anoia el dia que la ciutat celebrava el Mercat de les Lletres.

Borràs va reaccionar així a les informacions sobre la investigació dels CDR detinguts a Catalu-nya, un dels quals va explicar al jutge que li havien dit que el president català, Quim Torra, els facilitaria l'entrada al Parlament per protagonitzar una tancada en l'aniversari de l'1-O.

L'exconsellera de Cultura també va manifestar que «s'ha volgut equiparar tot un moviment cívic, pacífic i democràtic amb la violència». Borràs ha subratllat que el poble de Catalunya és un poble pacífic i que es resisteix a un relat que vol fer quallar la violència. «Ho hem vist en les portades, en les declaracions, en vídeos de la Guàrdia Civil que semblaven més falques de publicitat. Si algú vol entrar en un domicili tan sols cal que es truqui a la porta». Borràs va afegir que «tornem a estar en el context que volen aquesta gent que truquen de matinada». L'ex-consellera va assenyalar que cal donar un missatge a la calma i la tranquil·litat.

«No es pot intentar criminalitzar tot un moviment. Hem assistit a aquest intent de criminalització, des dels poders judicials i també des del Parlament», en relació amb la picabaralla de fa dos dies al Parlament de la Generalitat, en què es va expulsar Carrizosa. Segons Borràs, «ens refermem en el caràcter pacífic i democràtic de les nostres reivindicacions. Tenim persones de pau a la presó acusades de violència», va denunciar.

Després que els independentistes detinguts per la Guàrdia Civil hagin entrat a la presó, la diputada va subratllar que Catalunya té «persones de pau a la presó acusades de violència». Per aquesta raó va fer una crida a «no acceptar el relat» i a seguir demostrant «que som cívics i democràtics». «Només amb aquests mitjans aconseguirem el que volem aconseguir», va afegir.

Torràs i Borràs van visitar juntament amb les autoritats municipals l'edifici de la Teneria, que acollirà l'Arxiu Comarcal i on ara s'hi fan, de forma provisional, cursos d'infermeria i fisioteràpia.