L'Ajuntament d'Olesa ha iniciat una campanya de sensibilització perquè els ciutadans col·laborin per reduir la població de coloms i les molèsties que generen. Al mateix temps, es repartiran dispensadors de pinso per esterilitzar els coloms.

Fonts municipals expliquen que «els coloms fora de control esdevenen una plaga i el seu nombre excessiu crea malestar i molèsties», i poden causar «malalties, sorolls, brutícia, desplaçament d'altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament dels immobles, contaminació de fonts públiques, perills per al trànsit, embussament de canaleres i evacuacions d'aigua o malmetre l'arbrat, entre d'altres».

Per controlar-ne la població, l'Ajuntament ha instal·lat quatre dispensadors en diferents terrats del municipi: a la plaça Terç Nostra Senyora (al barri de Sant Bernat), a la plaça de l'Oli (a la teulada del teatre), al carrer Barcelona (en un edifici a mig construir) i a la plaça de la Sardana (a la teulada del teatre Els Salistes).

Durant les primeres setmanes de funcionament, els aparells dispensen aliment no tractat -blat de moro- per tal d'acostumar els coloms a acudir a un mateix punt. Posteriorment, dispensen pinso amb nicarbacina, amb efecte esterilitzant. El fàrmac és una substància anticonceptiva que impedeix l'ovulació en les aus femelles. Els dispensadors d'aquest producte n'escampen cada dia aproximadament uns 8 grams per cada colom, durant l'època reproductora de les aus, que va de març a octubre. «Es tracta d'un fàrmac anticonceptiu no tòxic que està sota un estricte control veterinari i que, a banda d'esterilitzar els animals, també els cura la malaltia que causa diarrees», segons sub-ratlla la tècnica de Salut Pública, Victòria Gázquez.

L'efectivitat del tractament augmenta quan l'animal s'alimenta únicament del pinso anticonceptiu, per la qual cosa les campanyes fan una crida a la col·laboració dels ciutadans i dels negocis del municipi perquè els coloms no trobin altres aliments.