Xavier Aznar, alumne de l'Escola d'Art Gaspar Camps d'Igualada, ha estat un dels tres guanyadors del cartells dels projectes Talents Creattius i empresa, dedicat enguany al projecte encarregat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per conscienciar sobre els drets del col·lectiu LGBTI. Els consellers d'Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han presentat el matí de dimarts els cartells seleccionats.

Es van presentar al projecte més de 130 propostes de cartells provinents de 10 escoles d'arts plàstiques i disseny d'arreu de Catalunya, i els tres guanyadors van ser Xavier Aznar, de l'Escola d'Art Gaspar Camps (Igualada), Natalia Narro, de l'Escola d'Art Illa (Sabadell) i Enric Bages, de l'Escola d'Art Arsenal (Vilafranca del Penedès).

El repte al projecte consistia en dissenyar un cartell de sensibilització envers el col·lectiu LGBTI, que posteriorment es penjaria als instituts de secundària. Per fer-ho l'alumnat ha tingut contacte directe amb les institucions i persones afectades per discriminació en la seva orientació sexual, que van expressar als alumnes la necessitat de dur a terme propostes per a treballar en els seus drets.

Alhora, el projecte mostra la dimensió de l'art i el disseny actual més enllà d'un producte exclusivament estètic, per esdevenir una eina de conscienciació i reivindicació social. Així, les escoles d'arts plàstiques i disseny treballen per traslladar a l'alumnat el compromís ètic com a futurs dissenyadors, amb exemples com els treballats en el projecte LGBTI.

Durant l'acte de presentació, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha felicitat els guanyadors i ha agraït les aportacions de totes les escoles d'arts i disseny. Bargalló ha subratllat la importància d'iniciatives com aquesta i ha ressaltat que "l'escola ha de fer un pas endavant en reconeixement de la diversitat. Els alumnes han de poder viure com són ells mateixos".

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha destacat que "la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI és la defensa de tots els nostres drets. Fer-ho és defensar que tothom estimi com vol en una societat diversa i de drets i llibertats".

Els consellers Bargalló i El Homrani presenten els cartells seleccionats en el programa Talent creatiu i empresa

Talent creatiu i empresa és un programa d'innovació del Departament d'Educació que posa en contacte escoles d'arts plàstiques i disseny amb empreses i institucions per tal de desenvolupar reptes reals de col·laboració.

El programa té com a finalitat, d'una banda, donar a conèixer el potencial de coneixement i la creativitat que els escoles d'Arts plàstiques i disseny poden aportar a les empreses, entitats i organismes col·laboradors. De l'altra, vol fomentar la formació i actualització dels professors d'aquestes escoles d'art, mitjançant la transferència de coneixements entre aquests i les empreses, per tal de millorar les competències dels alumnes participants. Algunes de les accions que inclou el programa són, entre d'altres, la cooperació entre centres i empreses, o la formació del professorat en matèria d'intercanvi de coneixement.

L'any passat la convocatòria va aplegar 100 alumnes de 10 escoles i estava focalitzada en la defensa dels drets de les persones grans LGTBI. Els treballs guanyadors es van penjar en centres de gent gran de Catalunya: residències, centres de dia, habitatges tutelats, casals, centres cívics, etcètera, i van tenir molt bona acollida. També es va organitzar una exposició itinerant amb tots els cartells que van arribar a la final del concurs.