La companyia concessionària de l'aigua a Esparreguera anuncia una anàlisi exhaustiva de la captació d'aigua local, la coneguda com la Mina, per intentar esbrinar quin és l'origen de les pudors que se senten (fins ara se n'han viscut un parell d'episodis en un any que han fet que es prescindeixi d'aquesta aigua). De totes maneres, l'empresa assegura «taxativament» que, des que es va produir el primer episodi d'olors a l'aigua, la tardor de l'any passat, l'aigua que ha servit ha estat en tot moment apta per al consum humà.

Aigües d'Esparreguera Vidal SL , segons una nota que explica l'Ajuntament, accedirà als pous de la Mina per recollir noves mostres i analitzar en profunditat l'origen de les males olors detectades en l'aigua.

En aquests moments, l'aigua que se serveix a la població d'Esparreguera no és la de la Mina, una deu local, sinó del sistema Ter-Llobregat, amb el sobrecost que això genera. Aquesta situació es manté des del 23 d'octubre passat. L'Ajuntament a finals de la setmana passada va sol·licitar a la companyia que realitzi noves analítiques per determinar l'origen d'aquests males olors.

En declaracions a Ràdio Espar-reguera, que ahir va difondre el mateix Ajuntament, la responsable de la qualitat de l'aigua a Aigües Vidal, Sònia Figuerola, explicava que «tot i que totes les analítiques són correctes, tornarem a accedir als pous i farem estudis més específics sobre els compostos orgànics volàtils i semi-volàtils, tot buscant quin és el compost que, un cop clorat, produeix els canvis en les característiques organolèptiques que l'usuari detecta».

I per la seva banda, l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, demanava a la resta de partits representats a l'Ajuntament que «no s'utilitzi la qualitat de l'aigua potable per fer debat polític».

Rivas considera que en un tema tan sensible com l'aigua de consum domèstic cal seu molt curós i s'ha d'actuar amb la màxima precaució per no alarmar a la població sobre possibles problemes. L'alcalde demanava «seriositat» i actuar responsablement per «no crear alarmes sense fonament». Els episodis de males olors, reproduïts aquest mes de setembre, es van atribuir inicialment al fet que, després de molts mesos sense abastir-se d'aigua de la Mina, la població s'havia acostumat a les característiques de la que subministra Ter-Llobregat. Ara, però, s'ha decidit dur a terme una investigació en profunditat, tot i que a la primavera passada ja s'havien aprofitat les inspeccions que varen dur a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el departament de Salut de la Generalitat per inspeccionar la Mina i fer un seguiment dels accessos dels diferents pous.

Segons ha manifestat la companyia, les queixes provenen d'usuaris de la zona on es subministra aigua de la Mina barrejada en diferents proporcions amb la de Ter Llobregat.