Castellfollit de Riubregós commemora el darrer cap de setmana de novembre, el dia 30, el setge que va patir la població per part de l'exèrcit del general Espoz y Mina, pensant ja en la celebració dels 200 anys de l'efemèride, que s'escaurà el 2022.

Els organitzadors han convocat per al dia 30 tothom que hi vulgui assistir a 2/4 de 5 de la tarda, a la plaça Major, des d'on partirà una cercavila fins al castell. Després, cap a les 6, es farà la baixada a Ca l'Adela (on és l'ajuntament, al car-rer Major, número 10), per escoltar la xerrada del doctor en Història Ramon Arnabat, especialista en el Trienni Liberal, l'època en la qual s'emmarquen els fets del 1822. En acabat hi haurà un pica-pica per a tothom.

Aquests seran els actes d'aquest primer record que els organitzadors voldrien fer créixer en el futur per donar-hi més relleu, sobretot pensant en la data dels 200 anys, el 2022, quan es voldria organitzar un bicentenari «com cal», afirmen. «Considerem que el setge de Castellfollit s'ha de reivindicar com a patrimoni històric de la vila i que mereix ser posat en valor», asseguren el impulsors d'aquest acte de memòria, que es fa amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castellfollit.

Els fets recorden que el setge que va imposar el general Espoz y Mina va «ser brutal». El darrer dia del setge, el 24 d'octubre del 1822, l'exèrcit va acabar entrant al poble, però van trobar que no hi havia ningú dels que havien ofert la resistència. Expliquen els impulsors de la commemoració que, en trobar-se sense poder fer ostatges, el general va ordenar destruir tot el que van trobar i arrasar la població. I en una de les muralles, enrabiat pel que li havia passat, hi va fer inscriure unes paraules per deixar per sempre més un missatge: «Aquí existió Castell-fullit. Pueblos, tomad ejemplo. No abriguéis a los enemigos de la patria».