L'Ajuntament d'Esparreguera està obrint franges de protecció perimetral al barri de Mas d'en Gall, una mesura que es pren amb l'objectiu d'aturar el foc en cas d'incendi i també per evitar que aquest pugui acostar-se a les zones habitades.

Aquestes franges de protecció es van establir com a necessàries per a les administracions després dels incendis del 2004, però requereixen l'aprovació dels propietaris i, sovint, d'ajuts o subvencions per poder-les dur a terme.

Que la vegetació estigui a tocar de la zona edificada, o que la vegetació exterior pugui estar en contacte amb la que hi ha l'interior d'una finca en una urbanització, incrementa de manera molt notable el nivell de risc per a les persones i complica enormement l'extinció del foc si s'ha de tenir en compte que es duguin a terme tasques de confinament o d'evacuació de persones. La prioritat dels cossos d'emergència és salvar les vides humanes.

L'actuació prevista té una subvenció de la Diputació de Barcelona de 7.150 euros, d'un cost total de 18.145, al qual cal sumar la direcció d'obra, que té un cost d'aproximadament 1.800 euros.

Les franges perimetrals estan regulades per un decret del 2005 i per una llei del 2003, que estableixen que la distància entre les cases i el bosc ha de ser de, com a mínim, 25 metres.

Aquest espai ha de quedar net d'arbrat o molt aclarit i triat, i ha de preservar les espècies menys piròfiles, de manera que la propagació sigui lenta o nul·la.

Els treballs que s'estan duent a terme a Mas d'en Gall han d'estar acabats abans del 31 de desembre.

En el cas d'aquesta urbanització, tot i que la normativa estableix que han de ser els veïns els qui assumeixin la despesa, l'Ajuntament ha decidit actuar de manera subsidiària i resoldre el conflicte.

Les característiques dels incendis forestals en els darrers 25 anys han posat de manifest que si els boscos estan bruts i el tipus d'arbres que s'hi han plantat faciliten la propagació de les flames és més difícil apagar les flames. Esparreguera, doncs, també ha començat a parlar amb pastors per tenir net el sotabosc.